Републиканският бюджет с 281,9 млн. лв. дефицит през май

През януари-май 2009 г. републиканския бюджет на България отчита 105,8 млн. лв. излишък, спрямо излишък от 2,37 млрд. лв. за същия период на 2008 г., показват данни на Министерство на финансите (МФ). През периода януари-април 2009 г. излишъкът беше 387,7 млн. лв., като само за месец май има дефицит от 281,9 млн. лв.
За първите 5 месеца на 2009 г. изпълнението на приходната част е 34,9% от планираното, като неданъчните приходи са изпълнени на 59,3%, а помощите на 80,9%, докато данъчните приходи са изпълнени на 32,1%.
Високото изпълнение на неданъчните приходи се дължи на постъпилата през месец април дължима вноска по централния бюджет от превишението на приходите над разходите на БНБ в размер на 401 млн. лв. Тази вноска постъпва еднократно през годината, уточняват от Министерство на финансите.
Положителното явление през май 2009 г. е приходът от акцизи в размер на 385 млн. лв., спрямо по 268 млн. лв. средно на месец от януари до април. През май се плаща акцизът върху потреблението за април. До март можеха да се продават цигари със стар бандерол (акциз) и това е причина за увеличения приход по това перо през май.

Вижте последния коментар на министър Орешарски

През април поскъпна и петрола, което влияе на увеличение на приходите от ДДС. Акциза при петрола е твърда сума. През май и юни петролът поскъпна с над 30%, затова може да се очаква по-добро изпълнение на приходите от ДДС и за юни и юли.
По-скъпият петрол е причина за забавяне на спада на приходите от ДДС до само 23% на годишна база през май, спрямо 38,3% спад през април на годишна база.
Забавянето при постъпленията от ДДС са следствие на значителното свиване на обема на вноса (с близо 42%) спрямо същия период на миналата година и на по-ниските цени на горивата и суровините на международните пазари, съобщават от МФ. Обемът на вноса намалява основно поради спада при вноса на суровини и материали за преработвателната промишленост, което е следствие на ефектите от променената пазарна конюнктура на международните пазари. Свиването на пазарите при голяма част от основните търговски партньори в ЕС засегна експортноориентираните предприятия от сектора, които свиха производството и съответно вноса на суровини намаля осезаемо.
Според експерти правителството е увеличило размера на невъзстановения ДДС и това е друга причина за по-малък спад на бюджетните приходи. Забавеното възстановяване на ДДС удря по бизнеса на износителите, тъй важен за страната в условията на криза. По-малкото изпълнение на капиталовите разходи спрямо заложеното (25,4% изпълнение до май 2009 г., спрямо 34,9% изпълнение на приходите) също е използвано от правителството, за да намали разходната си част в първите пет месеца на 2009 г.
Като резултат от по-добрите приходи от акцизи и ДДС данъчните приходи през май намаляват с 10,8% на годишна база, спрямо 25,5% спад през април на годишна база.
Фискалният резерв към края на май е 8,3 млрд. лв., колкото беше и в края на април. Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма за януари-май е положително и е в размер на 555,4 млн. лева, спрямо положително за януари-април от 675.5 млн. лв. Тоест дефицитът по консолидирания бюджет през май 2009 г. е 120,1 млн. лв.

Разликата между консолидирания и републиканския бюджет са бюджетите на социалното осигуряване, съдебната система, общините и Народното събрание. От 1 юли пенсиите са увеличени с 9%, което е предпоставка за увеличение на разходите по консолидирания бюджет.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *