Ресторантите със сервитьори скоро стават отживелица

Софтуер за дистанционни поръчки вещае скорошнапромяна в действащата концепция в ресторанти, барове и пицарии.
Забравяме за сервитьорите. Те само ще ни носят поръчаните дистанционно гозби, твърди Виктор Павлов, изпълнителен директор на компанията Microinvest – разработчик на софтуерният продукт Cyber café без аналог в световен мащаб.
Идеята за подобна разработка се ражда в Москва. Собствениците на няколко реномирани ресторанта в руската столица търсят начин да подобрят ефективността на служителите си. Обръщат се към току що пробилата на руския пазар българска компания – Microinvest.
Целта е едновременно да бъдат улеснени всички клиенти, а служителите да подобрят полезността си. Павлов предлага смела схема – да се даде възможност гостите на ресторанта да поръчват не чрез сервитьор, а посредством собствените си мобилни телефони. Така всеки посетител с Wi-Fi на мобилния си телефонима достъп до менюто на заведението и може да поръча директно на готвача. Клиентът може да повика дистанционно сметката си или да плати директно през своя мобилен телефон, без намесата на персонала и да си тръгне.
Сигурността в комуникацията е гарантирана със сложен криптографски скрипт. Това дава възможност за поръчка през интернет за определена маса в конкретен час, с точно определено меню. Идеята за два месеца прераства в софтуерен продукт, интегриран с търговската система на три московски ресторанта. Наименованието не учудва никой – Cyber café, с целева група младото поколение, активно използващо мобилни устройства и интернет.
Първите резултати от работата на Cyber café показват, че натоварването на сервитьорите спада с между 32-38%, в зависимост от типа заведение, където системата е интегрирана. Това от своя страна дава възможност за оптимизиране на служителите и постигане на по-висока ефективност. Нещо повече – цялостната инвестиция е по-малка от месечните разходи за един служител в ресторант.
Наблюдава се и друг интересен ефект – служителите в бизнес сградите в близост до ресторантите поръчват предварително от своите офиси, отново чрез мобилния си телефон. Те резервират маса, избират конкретни позиции в менюто и, когато влязат в ресторанта, на масата ги очаква тяхната поръчка.
Още преди продуктът да е направил първите си крачки на българския пазар, получи най-престижното отличие на Международния технически панаир в Пловдив 2009 – Златен медал за иновативен продукт.
Пробивът със Cyber café означава само едно – предстоипромяна в действащата концепция в ресторанти, барове и пицарии. Макар сега да ни се струва невъзможен вариантът – „ресторант без сервитьори“, технологиите казват своята дума и иновациите ще продължат, завършва Павлов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *