Сребърният фонд е на минус 7% по доходност

Сребърният фонд е на минус 7% по доходност, което показва, че държавата е абсолютно некомпетентна да управлява пари. Това каза в интервю за БНР изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

„Ако сравните доходността на пенсионните фондове с управлението на Сребърния фонд и капиталовия стълб на Учителския фонд, ще видите драстичната разлика. Държавата просто е изпуснала управлението на Сребърния фонд през годините“, уточни Данев.

Сребърният фонд беше създаден през 2006 година за подпомагане на пенсионната система. Постъпленията в него са приватизация и концесии, но напоследък приходите в него са предимно от бюджета. Освен това парите в Сребърния фонд не носят доходност.

Според изпълнителния председател на БСК, намаляването на таксата за управление на пенсионните фондове е добра стъпка, но тя трябва да е придружена и с други стъпки за цялостно промяна на пенсионната система. Данев даде пример и с други такси, които трябва да бъдат намалени и за пример посочи таксите, които вземат банките депозитари, Комисията за финансов надзор (КФН). Данев подчерта, че КФН всяка година взима такса от 250 хиляди лева за прелицензиране на пенсионните фондове, което е 2,5 милиона лева годишно.

Днес КНСБ и БСК ще представят рейтингова система за оценка на работодатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *