Сурвакат 5 милиона със здравни глоби

Наказват ни със сто лева, ако не се прегледаме до края на годината

Пред прага на Европейския съюз българинът не спира да недоволства, че парите за здраве са малко. В същото време не се възползва от правото си на безплатна профилактика. Освен право обаче то е и задължение. Защото изхарчените за профилактика пари са в пъти по-малко от тези, които се дават за закъсняло лечение.

5 милиона българи ще бъдат глобени заради нехайство към здравето си. Българинът все още се влачи по инерцията, че друг трябва да се грижи за здравето му. Това показва оскъдната цифра на пациентите, които са си направили задължителния профилактичен преглед. Едва 198 800 от всички 1,5 млн. здравноосигурени столичани са си направили профилактичен преглед при своя личен лекар, съобщиха за „Стандарт“ от районната здравна каса в София. Това означава, че един на 7 столичани е минал задължителния преглед.

Малко по-добро е положението в страната. От всички 3,9 млн. жени у нас 1,1 млн. са си направили задължителната профилактика. Съотношението при мъжете е сходно. По груби сметки в момента около 2,5 млн. българи са си направили задължителните профилактични процедури. Вече е очевидно, че останалите 5 млн. няма как да минат на прегледи за оставащите 2 месеца. Миналата година нередовните пациенти се наказваха с лишаване от здравноосигурителни права за един месец. Тази мярка не даде резултат. Затова от тази година ще се налагат парични глоби. Размерът им е от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване – от 100 до 200 лв. Ще се санкционират и родителите, които не са завели детето си на преглед.

Глобите ще се налагат от районните центрове по здравеопазване (РЦЗ). Те са във всеки областен град. Здравната каса пък ще глобява лекарите, ако се докаже, че човек е отишъл на преглед, а докторът го е върнал.

Бъркането в кесиите ни вероятно ще започне през януари. Тогава лекарите се отчитат в РЦЗ и се вижда колко хора са минали през задължителната профилактика.

971 от жените, които тази година са отишли на уж формалния преглед, са разбрали, че всъщност попадат в рискова група. Оказало се е, че имат фамилна обремененост или нужда от дълготрайно хормонално лечение. Това означава, че те ще бъдат проследявани по-често за рак.

А ранната диагностика при тази локализация дава почти 100-процентов шанс за излекуване, са на мнение специалистите.

Румяна Милева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *