С Русия на борда ОПЕК ще диктува цените на петрола

Според вицепрезидента и съсобственик на руската петролната компания „Лукойл“ Леонид Федун, ако Русия членуваше в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), тоорганизацията щеше безапелационно да диктува цените на петрола на световните пазари.
Той отчита нестабилните условия на световния пазар на черно злато, но за момента от картела, в качеството си на петролни монополисти, са успели да стабилизират ситуацията, коментира Федун в свое интервю.
Вицепрезидентът на „Лукойл“ е впечатлен от дисциплината на страните членки на организацията, които свиха значително добивите и подпомогнаха балансирането на търсенето и предлагането. Последното се уравновесява и от чисто геоложкото свиване на производството и изчерпването на находищата.
Според Федун, кризата се е отразила благоприятно на Китай и Индия, които в никакъв случай не са свили потреблението си на суровини и енелгийни продукти, а по-скоро са се възползвали от ниските цени. Замразяването на някои техни находища ще им позволи да излязат на пазара, когато барел ще струва 100 и повече долара, а сега са се презапасили с евтин петрол.
Леонид Федун е убеден, че Русия трябва да стане член на ОПЕК, за да се намали спекулативният фактор при ценообразуването. При такъв вариант ОПЕК ще контролираповече от половинатаот световния добив и ще може наистина да диктува цените, смята вицепрезидентът на руската компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *