Технологичните хитове на 2014 г.

За мнозина безспорно технологичната новина на 2014 година са новите айфони – iPhone 6 и iPhone 6 Plus. В такава се превърна и умният часовник iWatch, въпреки че той ще се продава от началото на 2015 г.

Основната разлика между двата айфона е размерът на екрана. iPhone 6 използва 4.7-инчов с Retina HD екран, който е с резолюция 1334х750 пиксела. iPhone 6 Plus е с 5.5-инчов екран и Full HD резолюция. Корпусът е алуминиев, но стъклото на екрана не е сапфирено, както се очакваше, а просто „подсилено“.

По-голямата резолюция дава и повече възможности за iPhone 6 Plus. При използване на телефона в хоризонтално положение има повече екстри за приложенията, подобно на IPAD. При двукратно докосване на началния бутон, екранът се плъзга надолу и улеснява достигането на горните части на интерфейса, без да се налага протягане на пръстите или местене на дланта.

Дебелината на iPhone 6 Plus е 7.1 милиметра. Батерията е леко подсилена, за да дава приблизително същите резултати, но с известно подобрение. Обновен е и интелигентният чип M8, който вече има и барометър. Камерата вече е с 8МР сензор, който е изцяло нов.

Има двойна светкавица, по-бърз автофокус и подобрено понижение на шума в изображенията. Видео клиповете ще са с Full HD резолюция с опция за 30 или 60 кадъра в секунда.

Apple поставиха с тези модели акцент върху мобилното разплащане. Системата на Apple се казва Apple Pay. Чрез NFC и сензора за пръстови отпечатъци Touch ID ще могат да се извършват безкасови плащания, стига търговецът да разполага с подходящ четец, припомня вестник „Труд“. Чрез Passbook ще могат да се добавят още карти и те ще се съхраняват там.

Lenovo стъпи на българския пазар

През 2014 г. в България стъпи нов играч на пазара на фаблети и смартфони – китайската фирма Lenovo. Още с първите крачки у нас гостите заговориха за превземане на определен двуцифрен дял от този пазар.

Lenovo стартира с 10 модела апарати, включително и с такива, които бяха показани за първи път пред публика през септември на берлинското изложение за високотехнологични продукти IFA 2014.

В магазините у нас може да се открие един от ключовите модели – S860, който се позиционира в средния ценови клас, но се отличава с комбинацията си между качество, цена и дълъг живот на батерията. Ако използвате телефона усилено (постоянно включено 3G, разговори, интернет, камера), тя ще издържи 2 пълни дни. Друго удобство е наличието на втори слот за SIM карта.

Друг модел, на който беше обърнато по-специално внимание, е S850. Той се прицели в по-различна публика, тъй като е лайфстайл смартфон. Предлага се в три цвята – розов, бял и тъмносин, а сред отличителните му черти е 5-мегапикселовата предна камера. На гърба се намира 13-мегапикселов сензор.

Фаблетите станаха още повече

В момента на българския пазар има над 15 различни модела фаблети и е доста трудно да се каже кой е най-добрият.

Samsung наскоро попълниха семейството с 2 фаблета среден клас. Единият е с размер на екрана от 5,8 инча, а другият – 6.3 инча, като стартовите им цени са съответно 699 и 625 лева. Моделите се предлагат с двуядрени процесори и оперативна памет 1,5 GB. Батериите им са относително издръжливи.

Забележителен е и първият фаблет на южнокорейския производител LG, който бързо набра популярност най-вече заради екрана и камерата си. Камерата му има разделителна способност 13 мегапиксела, а екранът му е с 401 точки на инч, което прави пикселите на практика неразличими за човешкото око. Има четириядрен мощен процесор.

Не може да не се спомене и семейството на Sony Xperia. След Xperia Z на пазара се появи 6.4-инчовият фаблет Xperia Z Ultra, чийто дизайн е почти идентичен с предния. Но той е изключително тънък – едва 6,5 милиметра и тежи само 212 грама. Моделът е водо- и прахоустойчив, което му дава значителни предимства, в сравнение с конкурентите.

Резолюцията на дисплея е 1080х1920 пиксела, а разделителната способност е 344 ррi. Моделът идва с 3 GB RAM памет и нов изключително бърз процесор Snapdragon 800, използван в смартфоните от най-висок клас. Разбира се, той попада в горния ценови диапазон.

Забележителното при него е, че и камерата му е с висока разделителна способност и заснетото с него видео спокойно може да се покаже на голям екран.

Вече има домейн на кирилица

През тази година националният домейн на кирилица „бг“ получи одобрение от международната интернет организация за имена и адреси ICANN. Това стана 5 години след подаване на заявката.

България беше първата държава, официално декларирала своето желание да регистрира свой домейн от първо ниво на кирилица. През 2010 г. страната ни получи отказ с мотив, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница. Даваше се пример с домейна на Бразилия.

Одобрението, което бе получено през октомври 2014 година, е в рамките на обявената от ICANN през декември 2013 година възможност за финална оценка на българското предложение за символи на националния интернет адрес на кирилица „бг“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *