Тойота – на поправителен изпит

Грешката на Тойота ще е скъпа

Акциите на автомобилния концерн Тойота са по принцип високи. Възходът им обаче беше спрян от един дребен на глед дефект, който предизвика обаче огромно чувство на несигурност у клиентите на японския автомобилостроител.

Тойота вика за поправка няколко милиона свои автомобили в цял свят. Открита била причината за фаталната повредана запъващия се пeдал за газта. От този дефект са засегнати поне 2,3 милионаавтомобили в САЩ, а в цял свят по всяка вероятност става дума за не по-малко от4,5 милиона автомобили. Оказало се, че става дума за конструктивна грешка, а повредените части ще бъдат отстранени и заменени с нови колкото се може по-бързо. Ръководителят на ремонтните работилници на Тойота Рей Кучаба заяви: „Техниците ще получат указания много бързо и само след няколко дни ще разполагаме с резервните части, които ще отстранят проблема.“
Удар по имиджа въпреки бързата реакция
Демонстрираната от Тойота готовност за бързо отстраняване на проблемите е крайно нужна, защото клиентите на автомобилния гигант от Япония са доста разколебани в доверието си към изпитаната иначе марка:
И други марки са засегнати

„Наистина е изненедващо докъде се стигна, защото Тойота е действително популярна марка, известна главно благодарение на своята надеждност. Обикновено рядко се чува автомобилите на Тойота да имат технически проблеми“, казва клиент на фирмата.
Редица клиенти пък звънят разтревожено в сервизите, за да се осведомят дали техните автомобили не са опасни. Концернът Тойота създаде моментално и кол-центрове, където на клиентите се обяснява, каква е същината на техническия проблем и кога могат да докарат колата си за ремонт.
Извинение директноот шефския етаж
Грешка в механичната част на педала за газта ще струва доста скъпо на Тойота, да не говорим за загубата на имидж, свързана стова. Толкова неприятна, че се наложи американският шеф на Тойота лично да вземе отношение по проблема: „Много съжаляваме, че разочаровахме клиентите си по този начин. За нас няма нищо по-важно от тяхната сигурност и задоволство. Ще направим всичко необходимо, подобни неща да не се повтарят в бъдеще“, каза Джим Ленц.
Неизправният педал за газта междувременно създава главоболия и на други автопроизводители.Оказа се, че той е бил използван и за някои модели на Ситроен и Пежо. Милиони бройки от тези автомобили също предстои да бъдат привикани на поправка.

Д. Аренс, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *