Три фирми искат да правят одит на Разплащателната агенция

Три фирми искат да правятодит на изхарчените средства от Разплащателната агенциякато сертифициращ орган. За участие по поръчката: „Извършване като Сертифициращ орган на сертификационен одит на Разплащателна агенция на Република България за финансовата година, включваща периода 16 октомври 2013 г. – 15 октомври 2014 година“ сабили поканеничетирите най-големиодиторски компании– „Ernst & Young“, „KPMG”, „Deloitte” и „PricewaterhouseCoopers“, като последната компания не е подала оферта, обясни зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Той уточни, че стойността на едната от получените оферти е с 20 % по-ниска в сравнение с офертите на останалите участници. „Съгласно всички изисквания на закона сме длъжни да пристъпим към допълнително изследване на получената оферта. В рамките на следващите три дни фирмата, чиято оферта е с 20 % по-ниска, трябва да даде обосновка за ценообразуването”, каза още зам.-министър Грудев.

Една от офертите за избор на сертифиицращ орган е с 20% по-евтина

„Независимо от това, вече съвсем смело и категорично можем да заявим, че Разплащателната агенция ще има избрансертифициращ орган, който в рамките на месец декември и януари ще извърши одит на изразходваните средства от Разплащателната агенция, за да може през февруари страната ни да изпрати одит от Сертифициращия орган на Европейската комисия“, обясни още Васил Грудев.

Срещу откриването на обществената поръчка за избор насертифициращ орган и одит на Разплащателната агенциябе подадена жалба и процедурата бе спряна.На 28 ноември 2014 г. Върховният административен съд се произнесе, че оставя в сила определението на Комисията за защита на конкуренцията за отхвърляне на искането за временна мярка „спиране“ на настоящата процедура. Решението на ВАС е окончателно.

Срещу обществената поръчка за избор на сертифициращ орган бе подадена жалба

Зам.-министър Грудев припомни, че ако не бъде избран сертифициращ орган, който да провери разходите и да изпрати до края на януари сертифициращ доклад в Брюксел, страната ни ще трябва да върне 1,850 млрд. лева, които вече са възстановени от Европейската комисия.

В понеделник комисията, която е назначена специално за избора на сертифициращ орган, ще заседава отново и на базата на получените обяснения ще избере Сертифициращ орган на Разплащателна агенция.

www.agronovinite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *