Търговците на мед прибират 600% печалба

Търговците изкупуват от пчеларите килограм мед на едро за цена от 1,50 до 1,80 лв., докато разфасовките в търговската мрежа се предлагат между 7 и 10 лв – съобщи председателят на Националната браншова организация „Български пчеларски съюз“ Ганчо Ганев за агенция „Всеки ден“. Тоест търговците ни продават меда при 6 пъти завишена цена. Ганев вижда причината в ширещата се пазарна мафия, която владее изкупвателните пунктове и стои на входа на много от стоковите тържища. Над 100% е търговската печалба и при повечето зеленчуци. В същото време загубите от недобит пчелен мед през 2007 г. са около 18 млн. лв. Тогава добивите са паднали на 7 – 8 кг от кошер, докато в по-добрите години пчеларите са вадили около 35 кг.
Общо над 50% от парите, отпуснати по Националната програма за развитие на пчеларството, вече са инвестирани, посочва Ганев. Най-голям е интересът към направленията за закупуване на пчелни отводки и кошери. Там усвояването на средствата вече е достигнало 95 – 98%. Сумата, заложена за пчеларството през първата година от приемането на страната ни в ЕС, бе 2,47 млн. лв. Очаква се усвояването на средствата у нас да достигне до 60 – 65%.
До края на април ще има и яснота колко от пчелите са измрели от глад през зимата. За момента може да се каже, че смъртността достига равнища от 20 до 35%, докато нормалната е най-много до 10%, допълва шефът на браншовия съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *