Четири нови животозастрахователни компании на румънския пазар

Четири компании, заинтересовани от румънския животозастрахователен пазар, ще получат одобрение до края на април т.г. по данни на румънския застрахователен надзор. Това са BRD Asigurari de Viata, Credit Europe Life, ERGO Asigurari de Viata и Uniqa Asigurari de Viata.
„Животозастраховането има потенциал за растеж през тази година, тъй като подобни продукти са много подходящи по време на криза. Животозастрахователните компании ще трябва да работят усилено през 2009 г., за да убедят клиентите си във важността на застраховането през този период, както и да не се отказват от полиците си“, посочи председателят на румънския застрахователен надзор Ангела Тонческу, цитирана от румънската медия XPRIMM.
По отношение на доверието на потребителите, най-значимият ефект от кризата в животозастраховането е нарастването на броя на прекратените полици, което се наблюдава от края на 2008 г. През октомври и ноември миналата година са анулирани 14 577 животозастрахователни договора, или 0,2% от общия брой на действащите полици (7,6 млн.).
За 2008 г. брутният премиен приход в животозастраховането е близо 1,8 млрд. леи (488,3 млн. евро), и представлява 20,5% от общите премии в застраховането като цяло. Както и през 2007 г., ръстът в този сегмент (24,11) надвишава ръста в общото застраховане.
Компаниите в Топ 10 на пазара са с чуждестранен капитал и формират над 95% от животозастрахователните премии. Очаква се конкуренцията да се засили с навлизането през пролетта на 2009 г. на четирите нови дружества, принадлежащи към известни международни групи.

insurance.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *