Бернанке: Краят на кризата е на хоризонта

Председателят на американския Федерален резерв смята, че краят на рецесията „вероятно ще е тази година“, но същевременно предупреди, че безработицата в страната, която към момента е 8,1 на сто, ще продължи да се увеличава. Въпреки това истинско стабилизиране на икономиката ще можем да видим в началото на следващата година.
Това заяви специалистът по време на интервю в предаването на CBS “60 минути“. Телевизионната изява е първото появяване на председател на американската централна банка на САЩ за интервю в телевизионно предаване за последните 20 години, съобщава MarketWatch.
„Най-големият риск е това, че няма политическа воля“, заяви Бернанке. „Възстановяването няма да се случи преди финансовите пазари и банките да се стабилизират“, а правителственият план „изисква известно търпение“, смята банкер номер 1 на САЩ. Според него е необходимо да се вземат и допълнителни мерки за стабилизиране на сектора.
По мнението на Бернанке големите банки са в добро състояние поради което той не очаква фалити.
Бернанке смята още, че усилията на правителството по всяка вероятност ще предотвратят депресия като тази от 30-те години на миналия век. Подобряването на икономическата ситуация обаче непременно изисквала усилия, насочени към финансовия сектор. „Уроците на историята показват, че не може да се стигне до стабилно възстановяване на икономиката докато финансовата система се намира в криза“, каза председателят на Фед.
Уточнявайки източниците за набиране на средствата, необходими за спасяване на финансовия сектор, Бернанке посочи, че те няма да бъдат взети директно от данъкоплатците. Според него помощта за сектора прилича „по-скоро от печатане, отколкото на заемане на средства“. Такъв подход е подходящ според Фед, тъй като икономиката е много слаба, а инфлацията е ниска, каза още специалистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *