Британската лира поскъпна

Валутата на Великобритания взе аванс в 12 от общо 16-те си основни кръстосани курса преди данните за икономическия растеж, които ще бъдат публикувани малко по-късно през седмицата. Предварителните прогнози са за ускорен ръст през второто тримесечие на годината.

Спрямо щатския долар британската лира поскъпна вчера до 1,5377, което е най-високото ниво от 26-ти юни насам. В същото време стерлингът разширява преднината си спрямо еврото и за по-малко от седмица добави 1,4% към стойността си. Тази сутрин двойката EUR/GBP се разменя в нивата около 0,8585.

Измерителите на активността в сектора на услугите, производството и строителството във Великобритания регистрираха подобрение през месец юни, а последните доклади потвърдиха тенденцията на подобряване на цената на имотите и свиване на равнището на безработицата, което от своя страна засили потребителското доверие.

„Тъй като вече се усеща по-стабилен икономически растеж, тъй като започнахме да виждаме подобрение, бих искал да върна на хората част от спестявания им, като се опитам да намаля техните данъци“, каза министър-председателят Дейвид Камерън в интервю за телевизията BBC вчера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *