БСП е събрала нужните 500 000 подписа за референдум за АЕЦ „Белене“

 
Коректни са данните за 543 639 души, повече от изискваните от закона 500 000. При 173 000 има някаква грешка. От тях 28 000 имена са вписани по два или три пъти, 2200 от подписалите се са непълнолетни, 1300 не са български граждани, 3000 са починалите лица.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи, че искането на БСП вече е разпределено на Комисията по правни въпроси като водеща.
Депутатът от БСП Янаки Стоилов поздрави стотиците хиляди граждани, които успешно са провели инициативата за подписката за референдум.  Той поздрави и МРРБ за извършената работа, за това, че са представени резултатите толкова бързо.
Междувременно обаче БСП предложи депутатите да отменят решението си за замразяване на проекта след появата на новия кандидат-инвеститор за АЕЦ „Белене“.  Американският „Глобъл пауър консорциум“ беше представен в четвъртък пред народните представители от енергийния министър Делян Добрев.
Началото на кампанията на БСП за събиране на подписи за инициирането на референдум бе обявено от инициативен комитет в Народното събрание на 8 юни 2012 г.  Въпросът за референдума гласеше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“?
Законът изисква събирането на 500 000 подписа, за да може да има референдум в страната.  На 27 юли от БСП внесоха събраните подписи за референдум за АЕЦ „Белене“ в парламента.  БСП внесоха 773 447 подписа събрани в над 130 папки, носени от червени функционери. Във всяка папка имаше 400 листа с 6000 подписа. Те тръгнаха групово от централата на ул. „Позитано“ и отидоха до бившия партиен дом, която е една от сградите на парламента.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *