Галъп Интернешънъл: 2/3 от народа иска мажоритарни избори.

2/3 от българите искат мажоритарни избори, показва национално представително проучване на „Галъп“, проведено от 29 май до 4 юни.

Социолозите са питали хората какво мислят по въпросите, предложени от президента за референдум. Едва един на всеки десет е против част от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите се колебаят.

Половината от всички анкетирани подкрепят задължителното гласуване и дистанционния електронен вот, а противниците на въвеждането им са съответно 30% и 27%.

Готовност да участват в референдум, ако се проведе заедно с местните избори наесен декларират 56%. Социолозите обаче правят уговорката, че това са декларативни нагласи, защото според тях „да участваш в референдума се смята за желателно и престижно“.

Те припомнят, че са наблюдавали подобна картина и преди референдума за изграждане на ядрена електроцентрала през януари 2013 г. Тогава гласували едва 1,5 млн. българи или около 20% от имащите право на глас по списъци. Според тях обаче, ако референдумът се проведе с местния вот, това ще повиши избирателната активност.

Желанието за промяна в правилата на играта е провокирано от усещане за нисък стандарт на живот, липса на справедливост и отразява високото негодувание към политическия елит и към развитието на страната въобще, коментират социолозите.

60% сред 18-25-годишни подкрепят електронното гласуване. При най-възрастните (над 66 г.) малко над една четвърт биха отговорили положително на този въпрос.

По време на проучването анкетираните са били поставени в хипотетична ситуация, в която са задължени да гласуват и са били заплашени от50 лв. глоба, ако не го направят. Около 20% преминават от категорията „няма да гласувам“ към „колебаещи се“. Това според социолозите са около и над милион пълнолетни българи – група, за която е изключително трудно да се предвиди как биха постъпили в такава ситуация. „Всичко зависи от конкретната санкция“, твърдят от „Галъп“. В конкретния сондаж 8-10% от нея грусе отливат към различни партии, 3-4% отстояват нежеланието си да гласуват, а 6-7% заявяват, че ще пуснат невалидна бюлетина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *