Германия: чудо по време на криза

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Германия има повод за радост

През април тази година, в разгара на кризата, прогнозите гласяха, че към края на 2010 броят на безработните в Германия можел да достигне 5 милиона. Ето че сега сме към края на годината, а цифрата е едва 2,9 милиона.

Нека не се занимаваме с въпроса какво означава това разминаване за качеството на прогнозите. Преди всичко е важно да се разбере, че чудото на трудовия пазар има много бащи. На първо място това са германските предприемачи, които не се стреснаха от кризата. Тъкмо прословутият им предприемачески дух е една от тайните за успеха. И разбира се хората, които работят в тези предприятия, както и профсъюзите. Чрез сдържаността си в полето на заплатите те допринесоха за стабилизирането на своите фирми.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Търсят се най-добрите
Основният проблем: липсата на специалисти
Индустрията получи съществена помощ от държавата, която намери най-уместния инструмент в условията на кризата – съкратения работен ден. Така че канцлерката Меркел също би трябвало да получи част от похвалите за чудото на германския пазар на труда. Междувременно в страната пристигат чуждестранни делегации, за да се запознаят на място с германския модел.
Всичко това обаче съвсем не означава, че можем безгрижно да се отпуснем на лаврите си. Тъкмо сега правителството трябва да продължи поетия курс, за да намери решение на големия проблем с липсата на специалисти. Трябват ни най-добрите в своя бранш. Идеята за направлявана имиграция сочи във вярната посока. Как да убедим инженера от Индия, Китай или Русия да предпочете Германия? Какво можем да му предложим? Това са въпроси, които се нуждаят от най-спешен отговор.
Заплатите: солидно нагоре
Така че въпреки слънцето, огряло германския пазар на труда, повод за прекалена еуфория няма. Опасността от кризисни рецидиви е все още актуална.Важно е обаче трудещите се да получат солидно повишение на заплатите, за да се увеличи покупателната сила. Защото ние не можем вечно да се опираме на нашата динамична експортна икономика.
Ето че вече има добри примери. Стоманодобивният бранш плаща на своите хора 3,5 процента повече, а „Бош“, най-големият европейски доставчик в сектора на автомобилната индустрия, изтегля с два месеца напред съгласуваното вече повишение от 3 процента. Това също е част от чудото на германския пазар на труда.

Хенрик Бьоме,Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *