Дефлацията е най-големият страх за инвеститорите в облигации

Мащабно проучване на британската банка Барклис до 900 глобални инвеститора показва, че най-голямата опасност за облигационния пазар е дефлацията. За 64% от участниците на пазара на финансови инструменти с фиксиран доход дефлацията е по-голям проблем от инфлацията, която е на първо място като риск за 36% от анкетираните.

Вторият най-сериозен въпрос, съвсем очаквано, е намаляването на монетарните стимули на Федералния резерв. Той особено много притеснява инвеститорите на валутните пазари, 74% от които считат това за най-големия риск пред пазарите през следващите три месец. За сравнение само 55% от инвеститорите в облигации поставят затягането на монетарната политика на ФЕД на първо място в рисковата си класация.

Днес американските държавни облигации продължават движението си надолу, малко преди последния от трите аукциона за държавни облигации през тази седмица. Министерство на финансите ще направи аукцион за 29 млрд. долара в 7-годишни облигации след солидния акуцион за 5-годишни вчера.

Преди аукциона доходността по 10-годишните ДЦК на САЩ е 2,72% или с 21 базисни пункта нагоре в сравнение с месец по-рано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *