Евънс от Фед посочи, че е „доста вероятно“ намаляване на паричните стимули по-късно през годината

Президентът на Фед на Чикаго Чарлз Евънс заяви снощи, че Федералният резерв е „доста вероятно“ да намали програмата за парични стимули по-късно през тази година, но в същото време каза, че икономическите данни ще определят точния месец, когато това ще се случи и че по-силните икономически данни ще бъдат от ключово значение за неговия вот в подкрепа на подобнорешение.

Той не изключи септември като срок за редуциране на програмата за „количествени улеснения“ и посочи, че Федералният резерв не е необходимо да изчака, докато се проведе заседание на резерва, след което Бернанке ще даде редовна пресконференция, за да се реши на подобни действия.

(Бел.ред.) Това негово изявление е аналогично на вчерашното изказване на шефа на Фед на Атланта Денис Локхарт, в което и той намекна, че понижението на паричните стимули не е обвързано с това дали ще има или не пресконференция на президента на Федералния резерв Бен Бернанке след края на съответното редовно заседание. Редовни пресконференции са планирани след заседанията на Фед през септември и декември, но не и след заседанието на резерва през октомври.

За разлика от Локхар обаче, шефът на Фед на Чикаго Евънс е с право на глас на заседанията на Федералния резерв до края на годината.

Бих подкрепил силно по-малък размер на паричните стимули, ако видя много солиден ръст на икономическата активност и на разкриването на работни места, заяви Евънс. Той изрази своята подкрепа за времевата рамка, определена от шефа на Фед Бернанке след заседанието през юни, когато Бен каза, че темпото на програмата за „количествени улеснения“ ще бъде намалено по-късно през тази година, а самата програма ще приключи към средата на 2014-а година.

Според президента на Фед на Чикаго общият размер на настоящата трета програма за парични стимули (за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец) ще достигне размер от 1,2 трлн. долара, което би било двойно над размера на втората програма за „количествени улеснения“ на Фед.

Евънс очаква БВП на САЩ да се повиши с 2,5% през втората половина на годината и да отбележи ръст от над 3% през 2014-а година. Той прогнозира, че икономиката на САЩ ще разкрива между 175 хил. и 200 хил. работни места на месец и вижда спад на нивото на безработица до 7% към средата на следващата година. Евънс очаква, че лихвените нива ще останат нискислед края на програмата за парични стимули и след като нивото на безработица падне под 6% и дори ако БВП се повиши с над 3,5%. Според него по-високата ипотечна лихва няма да окаже негативно влияние върху американската икономика.

(Бел.ред.) Чарлз Евънс се счита като един от активните привърженици на програмата на Фед за парични стимули (за разлика от Локхарт), така че неговото изказване има доста по-голяма тежест и е знак, че членовете на Федералния резерв продължават да очакват да намалят „количествените улеснения“ до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *