Засилен интерес към жилища за над 100 хил. евро отчитат брокери

Жилищата на стойност над 100 хил. евро отново привлякоха вниманието на купувачите в края на първото полугодие на 2014 г., сочат данни на агенцията за имоти „Адрес“. През май и юни сделките за имоти над тази цена, сключени с посредничеството на компанията, са представлявали над 15% от всички, докато в началото на годината са формирали дял от около 7-8%.

Според брокерите се скъсява и периодът на сключване на сделка – в последните месеци около 1/3 от покупките са реализирани в рамките на 30 дни. В началото на годината за такъв срок се сключваха под 20% от сделките.

„В последните месеци поведението на важна група купувачи е недвусмислено – те вземат бързи решения, плащат повече и инвестират в големи имоти. По всичко личи, че тези клиенти бързат да купят имот. Хората с по-добри финансови възможности обикновено първи се ориентират спрямо промените в икономическата обстановка и търсят най-разумния ход, което е основна причина за активизиране във високия сегмент”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“.

„Българите с по-скромни бюджети стандартно имат нужда от повече време, за да вземат решение – те разполагат с по-малко информация и опит и не реагират така бързо на икономическите промени и новините около банките. Това е причина активността в ниския и средния сегмент да се задържа стабилна през цялото полугодие”, допълва Павлов.

Жилищата, закупени с цел инвестиция за периода януари-юни, са приблизително 12-13%, сочат още данните на компанията.

В същото време с 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит – при 7% в началото на 2014 г. през юни едва 2% от продавачите се разделят с имота си, за да покрият задължения към банка. Расте делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго.

Активизирането на сделките за по-скъпи имоти проличава и в растящия интерес към по-големи жилищни площи. Около 1/3 от продадените през периода апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%. Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти представляват около 9,5% от всички.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *