Индустрията на Източна Германия все още изостава четвърт век след обединението

Индустрията на Източна Германия все още изпитва затруднения 25 години след падането на Берлинската стена, като много хора предпочитат да напуснат, а населението бързо застарява, се посочва в публикувания тази седмица правителствен доклад, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Възстановяването (на промишлеността) от срива е бавно,“ посочва германската статистическата служба Дестатис, оповестявайки данните преди 25-тата годишнина от обединението на Германия, което ще се чества в събота.

През 1991 г. промишлеността в някогашната Източна Германия е допринесла 3.7% за обединената германска икономика, тъй като „демонтирането“ на комунистическата икономика доведе до закриването на много заводи, посочва Дестатис.

Над две десетилетия по-късно приносът на промишлеността в Източна Германия към общия брутен вътрешен продукт се е повишил до 8.7% през 2013 г., като възстановяването се забави от световната финансова криза през 2008 г.

През 2008 г. дялът на източногерманската промишленост е бил 9.4%.

Безработицата в източната част на Германия постепенно се понижава през последните години, тъй като икономиката на региона нараства с умерено темпо след падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. и обединението на Германия година по-късно.

Равнището на безработица в Източна Германия през 1997 г. бе 17.7% или почти два пъти повече от равнището на безработица в Западна Германия.

Дори днес безработицата в източните провинции е двойно по-висока от безработицата в западните провинции като Бавария и Баден-Вюртемберг.

Данните на Дестатис сочат също така, че населението в източната част намалява, тъй като раждаемостта се понижава, а младите напускат петте провинции, които някога са формирали Източна Германия, в търсене на по-добри икономически възможности.

Около 2 милиона души са напуснали източните части след 1991 г., посочва Дестатис. Населението на региона е спаднало от 14.5 милиона на 12.5 милиона през 2013 г.

Живеещите в някогашната Източна Германия сега са около 15% от цялото германско население от над 80 милиона. При обединението дялът им е бил 18%. Според Дестатис намаляването на населението на изток е започнало да се забавя.

Дялът на населението над 65 години в този район е скочил от 10% през 1991 г. до 24% през 2013 г.
На запад тази възрастова група представлява 20% от общото население спрямо 15% през 1991 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *