Интересен форум дискутира етичните финанси и дигиталните технологии

 

Може би в очите на някой скептик  организаторите на дискусионння форум „Етични финанси и дигитални технологии“ в Пловдив  са по-близо до мечтателите, отколкото до реалистите, но провеждането и резултатите от форума доказват точно обратното. Напротив, направена е поредната, макар и неголяма, но сигурна  стъпка в търсенето на алтернативни на сегашното банково статукво  иновации, според които гоненето на максимални печалби без оглед на цената, не допринася за благоденствието и развитието на обществото.

Затова и в центъра на това събитието бе Българската асоциация на кредитните кооперации и организациите за микрофинансиране /БАККОМ/, чиято мрежа обхваща почти всички региони в страната. Въведение в дискусията направи д-р  Петър Нейчев, председател на БАККОМ, който зададе и отговори на реторичния въпрос „ЗАЩО – Етични финанси и дигитални технологии“?

Продължението бе в пространното слово на Иван Попов – изпълнителен директор на БАККОМ, който разясни детайлно принципите на етичното финансиране и мястото на кредитните кооперации в него. Както се подразбира и от понятието „етика“, в този начин на финансиране основното е вниманието към такива проекти, в които преобладават социалните  елементи или са насочени към решаването на актуални проблеми пред обществото в такива животрептящи за хората сфери като здравеопазването, образованието, екологията, културата и т.н. Дори  създателите на етичните банки залагат в правилата на инстутуцията доказано справедливо отношение в заплащането между служителите и мениджмънта – например съотношението в заплащането между най-старшия от директорите и служителя, който е на най-ниското стъпало  в работните позиции в банката, не трябва да завишава съотношението 1 : 4. Или при заплата на хигиенистка от 250 евро, то директорът се подписва срещу 1000 евро. И накакви бонуси за ръководството, а преди всичко разпределяне на печалбата между  значими проекти и кредитиране на акционерите за техните бизнес начинания.

Участниците в дискусията разгледаха и опита и случаи на съществуващата практика в европейските страни, като даваната най-често за пример бе банка „Етика“ в Италия. И сигурно има за какво: законодателството на Ботуша вече е направило изменение в интерес на етичните банки и финансирането.  Интересен опит, макар и на моменти с горчив привкус, споделиха гостите от Хърватия. За икономическия модел на „Задруга за етично финансиране“ и еБанка .- Хърватия говори Крешемир Превендър, мениджър „Пилотни проекти“ в кооперацията, а за трудния и изстрадан опит от борбата с банковото лоби и за тяхната работа с Централната банка на Хърватия в усилията за лицензиране на еБанка, разказа Горан Йерас, председател на кооперация ЗЕФ.

Интересен и доста съдържателен по предварителната тема беше докладът на Любомир Цеков, дългогодишен ръководитител на „Банксервиз“, който се спря на присъстието и значението на дигиталните технтологии в банковия сектор.

Към днешната българската действителност  участниците в дискусията се върнаха с изложените констатации от страна на експертите и анализаторите от дружество „Етик Финанс“ – Георги Палешников и Огнян  Дечев, които разгледаха трудностите в България от правен аспект за организирането и лицензирането на кредитни институции. Те дадоха и свое тълкувание защо от много дълъг период от години БНБ не дава лицензи за нови български банки за разлика от Финландия, където за основаването на нова банка не се иска кой знае какъв начален капитал – например милион евро, а срокът може да бъде от една до две години най-много…

В края на дискусията участниците в него избраха експертен съвет, който да разгледа и приеме доклад за изграждане на етична финансова институция в България, който е резултат от съвместната работа с консултантската фирма СЕФЕА от Италия.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *