Инфлацията в Германия се понижи до 3-годишно дъно

Германската статистическа служба Destatis потвърди предварителната си оценка за инфлацията, съобщава WBP Online. Ниското ниво на растежа на потребителските цени се дължи главно на намаляването на цените на козметичните продукти, докато растящите стойности на храните са допринесли в посока нагоре.

Индексът на потребителските цени в Германия нарасна с 1,2% на годишна база през октомври след ръста от 1,4% месец по-рано. За последно по-нисък темп на растеж на измерителя бе наблюдаван през август 2010 г.

Цените на козметиката отстъпиха със 7% спрямо октомври 2012 г. На другия полюс се намираше ситуацията при пазарните стойности на енергийните продукти, които нараснаха с 11,5 на сто. Както и в предходните месеци, значителен принос към инфлацията имаха храните, чиито цени се покачиха с 4,2% спрямо същия период на предходната година.

Същевременно на месечна база през октомври потребителските цени отчетоха отрицателен ръст от 0,2%.

В края на миналата седмица стана ясно, че търговският излишък на Германия през септември се е разширил до ново рекордно високо равнище заради ускореното засилване на износа.

Отчитайки сезонните фактори, излишъкът е нараснал до 18,8 млрд. евро от ревизираните 15,8 млрд. евро през август. Консенсусната прогноза на анкетираните от Ройтерс икономисти бе за лек спад до 15,5 млрд. евро.

Предишният рекорд е отчетен през септември 2007 г. – 18,7 млрд. евро, отбелязва информационната агенция.

Първата по сила икономика в Европейския съюз – Германия, е отговорна за около 27% от брутния вътрешен продукт (БВП) на еврозоната. Страната е и четвъртата по големина икономика в света по показателя номинален БВП според данните на Световната банка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *