Канадската икономика влезе в рецесия, заради спад в цените на петрола

БВП се сви с 0,5% през второто тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, според Института за канадската статистика, която направи преглед на данните от първото тримесечие до свиване над първоначалната оценка.

От техническа гледна точка, икономиката е в рецесия, когато тя записва спад в продължение на две последователни тримесечия. Според някои анализатори, обаче, това определение е опростено и се отбелязва, че безработицата е сравнително ниска- 6.8%, а продажбите на дребно са достатъчно големи.

Икономическият спад ще окаже силно негативно влияние в предизборната кампания и ще бъде проблем за консервативния премиер Стивън Харпър, който иска да спечели четвърти пореден мандат на предстоящите избори през Октомври месец.

Последният път, когато канадската икономика е в рецесия беше през 2008-2009 г. в резултат на глобалната кредитна криза, причинена от колапса на американския пазар.

Този път, канадската икономика е засегната от срива на цените на петрола, като най- засегнати са зависимите от износа на петрол региони като Алберта и Саскачеван.

Банката на Канада понижи лихвените проценти на два пъти тази година в опит да подкрепи икономиката, но повечето анализатори очакват, че институцията ще запази лихвените проценти на нива от 0.5% на заседанието си през следващата седмица.

WTI цените на петрола еталон в САЩ, с доставка през октомври, са в низходящ тренд от 2.16% , за да достигнат цени от $ 44,4 за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *