Конти: Енел е готова да изгради 5 атомни централи в Италия

В интервю за седмичното издание на вестник „Република“ Affari e Finanza главният изпълнителен директор на Енел Фулвио Конти каза, че групата е в състояние да изгради 4-5 ядрени централи в Италия през следващите години.
„Някои казват, че ядрената енергия не е решение, но проблемът е, че без ядрена енергия няма решение“, казва Конти.
Връщането към ядрената енергия в Италия е един от проектите на сегашното правителство.
„Една уравновесена енергийна система изисква наличието и на ядрена енергия, която позволява съкращаване на емисиите на въглероден диоксид, намаляването на зависимостта от въглищата, както и намаляване на себестойността на киловатчаса енергия“, казва Конти.
Според него днешната енергийна системана Италия не е уравновесена, тъй като откакто преди 20 години страната се е отказала от атома, се е увеличила силно зависимостта й от петрола и земния газ, който служи за 65% от производството на електричество на Апенините. Поради тази причина и цената му е сред най-високите в Европа.
„Позицията на Енел е, че не трябва всичко да се прехвърля върху атома, а да се създаде уравновесена смесица, в която той да допринася за производството на 20-25 % от енергията. Подобен процент трябва да имат и въглищата в производството на енергия. За производството на 30% от нея пък трябва да се разчита навъзобновяемите източници, а за останалото – на земния газ, допълва Конти.
„Има възможност в Италия да бъдат изградени 4-5 атомни централи, всяка от които по 1800 мегавата. От друга страна, трябва да припомним, че Италия е ядрена страна, като се има предвид, че внася енергия, произведена от атомни централи във Франция, Швейцария и Словения“, казва Конти.
Той твърди, че Италия разполага с необходимия капацитет да се справи с подобни ангажименти, свързани с ядрената енергия.
„Над 100 инженери на Енел работят с технологията Epr във Франция, с технологията Vvr в Словакия, с технологията Westinghouse в Испания, а много скоро вероятно и в Румъния с канадската технология Candu“, допълва Конти.
В България италианската групае мажоритарен собственик на старозагорската ТЕЦ „Енел Марица Изток 3“.
prontosofia.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *