МОСВ даде зелена светлина на „Южен поток“

Висшият експертен екологичен съвет при МОСВ е разгледал и одобрил доклад за оценка на въздействието на околната среда на газопровода „Южен поток“.

Висшият експертен екологичен съвет при МОСВ е разгледал и одобрил Доклад за оценка на въздействието на околната среда на газопровода „Южен поток“.

Заседанието е председателствано от зам.-министър Чавдар Георгиев. Представител на неправителственият сектор е бил Дончо Иванов, председател на гражданско сдружение „Хармония“ и на сдруженията и фондациите от Коалиция за устойчиво развитие.

НПО-та са гласували да се даде зелена светлина на проекта, но са внесли шест становища с особено мнение за ревизия и допълване на ОВОС в раздел „Безопасност и здраве“.

Припомняме, че проектът „Южен поток“ изкара на протест живеещи в местностите в близост до плаж „Паша дере“ във Варна, които се страхуват за здравето си.

Инвестиционното предложение за изграждане на преносен газопровод „Южен поток“ на територията на Република България е част от проекта „Южен поток“, представляващ газопровод от Русия през акваторията на Черно море и Балканския полуостров за доставка на руски природен газ за страните от Централна и Южна Европа.

Газопроводът, предмет на инвестиционното предложение, е предназначен за транспорта на газ от точката на свързване с морската част на газопровод „Южен поток“ на брега на Черно море до точката на свързване с газопровод „Южен поток“ на територията на Република Сърбия.

Началната точка на газопровода е първият заваръчен шев пред оградата на входния охранителен кран на приемния терминал на газа на брега на Черно море. Крайните точки на тръбата на територията на България са пресичането на газопровода с държавната граница между България и Сърбия (в района на ГККП „Връшка чука“) и точките на свързване към Националната и Транзитната газопреносна мрежа при възел за разпределение на газа (ВРГ) „Провадия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *