Не се очаква еврозоната да приеме скоро нови членове

Не се очаква еврозоната да приеме нови членове през идните години на фона на по-слабата привлекателност на единната европейска валута след кризата.

През следващите години не се очаква разширяване на еврозоната, макар всички страни членки на ЕС да са длъжни да въведат единната валута, каза в интервю за германския вестник „Велт“ заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е и еврокомисар за еврото и социалния диалог.

България вече подготвя членството си в еврозоната и в бюджет 2016 са заложени параметри, които отговарят на критериите.

От общо 28 страни в ЕС 19 са част от валутния съюз. Преди една страна да приеме единната европейска валута, трябва предварително да бъде установен фиксиран курс спрямо еврото. Този механизъм е т. нар. чакалня за еврозоната. В момента няма страна член на ЕС там, с изключение на Дания, която е специален случай, тъй като е договорила клауза на изключване, уточни Домбровскис, цитиран от АФП и БТА.

Той посочи все пак, че България и Румъния са изразили интерес да влязат в „чакалнята“ на еврозоната. Новото полско консервативно правителство обаче вероятно ще бъде по-резервирано по въпроса, според него.

Влизането в еврозоната първоначално бе много привлекателно за новите членки на ЕС. Това се промени с кризата в еврозоната, а гръцката криза засили още повече тази тенденция, допълни еврокомисарят.

Най-новите членки на еврозоната са Латвия (2014 година) и Литва (2015 година). Великобритания и Швеция, които са част от ЕС, не проявяват никакво желание за влизане в европейския валутен съюз, припомня АФП.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *