Отслабването на силните не засилва слабите

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се зае в четвъртък да защитава Германия, наскоро критикувана за търговските си излишъци, пише BGNES.

Истина е, че търговските излишъци са високи, каза Драги по време на събитие в Хамбург, организирано от ежедневника Die Zeit. Неравновесието в еврозоната е голям проблем, той не може да се реши с отслабване на най-силните държави, заяви Драги.

Отслабването на по-силните не означава засилване на слабите, каза Драги пред икономическия форум на Die Zeit.

В края на октомври финансовото ведомство на САЩ порица в двугодишния си доклад анемичния растеж на вътрешното търсене в най-голямата икономика на Европа и нейната зависимост от износа, източник на дисбаланс за цяла Европа. С други думи, германската икономическа политика, според САЩ, ще бъде в ущърб на световната икономика.

Германското министерство на икономиката тогава оцени критиката като неразбираема в писмено становище.

Или както се казва в анализ по темата, ФРГ припомня в отговор на американските оценки, че увеличеното търсене на германски високотехнологични стоки значително помогна на света да излезе от рецесията. Изглежда Германия има какво да противопостави на оформящия се биполярен модел на глобалната икономика, в който Китай отговаря за производството, а САЩ – за финансите, услугите и разработването на иновациите. В този модел доскоро за Европа нямаше никакво място.

Германският модел изглежда успешен със своето публично-частно партньорство, държавната грижа за средните и малките предприятия и социалния договор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *