Очакват ръст на делата за несъстоятелност заради кризата

Във връзка с икономическата криза се очаква ръст на делата за несъстоятелност до края на годината. Тенденцията за увеличаване броя и на останалите търговски дела се дължи на правилото в новия Гражданско-процесуален кодекс, че обжалваемият интерес е намален от 25 000 лв на 1000 лв. Това съобщи зам.-председателят на Върховния касационен съд и председател на Търговска колегия на съда Марио Бобатинов.

„Наблюдаваме ръст на делата по търговска несъстоятелност, който е обясним с икономическите условия в момента и изпадането в неплатежоспособност на много търговски дружества. Останалия род дела са тези за неизплатени задължения по търговски договори, рефлексия на което е голямата междуфирмена задлъжнялост. Тя поражда тези дела“, каза той

„Разбира се, необслужването на банковите кредити, проблема с предсрочната изискуемост на тези задължения по банковите кредити пораждат голяма група дела. Тенденция към намаляване бележат чисто регистърните производства с оглед действието на Закона за търговския регистър. Нямаме вече много обжалвания в тази връзка“, допълни той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *