Плащаме на държавата 4857 лева от джоба си догодина

4857 лева ще трябва да плати всеки българин на държавата през следващата година. Тази сума се получава като се съберат всички държавни стоки и услуги, за които гражданите плащат, като сметката е на база на предложения от правителството проект на бюджет за следващата година. Това показва анализ на Института за пазарна икономика, представен на брифинг.
За поддръжка на администрацията у нас българинът ще плати 257 лева. 466 лева е вноската за отбрана и сигурност, а 435 лева се дават за образование. За сметка на това обаче вноската за наука е едва 29 лева. За родното здравеопазване през идната година всеки ще даде 549 лева.
Три пъти повече е сумата за пенсии, социални помощи и обезщетения – 1 660 лева. Благоустройството и околната среда пък ни струват по 341 лева, а транспортът и селското стопанство – 785 лева. Само 81 лева е сметката за култура и спорт.
141 лева е вноската за членството ни в ЕС
За лихвите по стари дългове на страната ни обаче всеки ще „се бръкне“ със 112 лева. Стандартната вноска на България за членството й в Европейския съюз ще излезе 141 лева на човек за следващата година, показва още анализът на Института за пазарна икономика (ИПИ). Негови представители коментираха на пресконференцията предложения от кабинета бюджет, но и предложиха свой алтернативен.
„Правителството вече е пристрастено към бюджетните разходи, дефицитите и трупането на нови дългове“, оцениха от института.
Като доказателство на думите си те посочиха, че само преди три години нашата страна е била сред шампионите в ЕС по отношение на нисък бюджетен дефицит със заето трето място. Към 2014-та година обаче България вече е сред лошите примери и заема четвърто място по лош бюджетен дефицит в Европа.
Общият бюджетен дефицит за периода 2013-2015 година се очертава да е около 7,4 млрд. лева. От 2009-та до 2012-та година обаче тази сума е била 5,3 млрд. лева.
В своя бюджет от ИПИ са заложили данъчни промени, като настояват премахване на данък „дивидент“ от 5%, премахване на данък „лихва“ от 8%, въвеждане на облекчения за земеделци, даване на ваучери за храна и още преференциален ДДС за туризма. Запазване на стария акцизен календар за цигарите до 2018-та година и съответно „стоп“ на приетото от парламента вече поскъпване на цигарите е друг акцент от алтернативния бюджет.
По отношение на разходите на държавата икономистите искат свиване на текущите разходи в публичния сектор с 10 на сто от планираните и ограничаване на субсидиите от бюджета. Идея на ИПИ е и преосмисляне на т.нар. „забранителен списък“ на държавните предприятия и даването на възможност за приватизация на закъсали държавни компании. Устойчиви публични финанси и отрезвяване от хроничните дефицити и постигане на балансиран бюджет“, е един от записаните ефекти от алтернативен бюджет. Друг успех от този бюджет ще е и ефективна полиция и работеща съдебна система, както и повече работни места и инвестиции в нашата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *