Расте опасността от дефлация в еврозоната

Финансовите експерти остават оптимисти за световната икономика, макар очакванията им да не са толкова високи спрямо началото на годината. Това показват резултатите от редовното проучване на Bloomberg Markets Global Investor Poll. Заниженият оптимизъм се дължи на рискове като нестабилността в Украйна и вероятността от дефлация в Европа. Сред анкетираните от Bloomberg експерти 40% заявяват, че световната икономика се подобрява, 43% считат, че е стабилна, и едва 12% виждат влошаване. Предишното издание на проучването през януари обаче показа 59% положителни оценки за икономиката, което беше най-високият резултат от 2009 г. „Не бих казал, че инвеститорите са нервни, но определено са скептични“, коментира резултатите Джак Албинк, главен инвестиционен мениджър в щатската BMO Private Bank.

Възстановяване в САЩ

Анкетата на Bloomberg се провежда на всяко тримесечие сред търговци, банкери и финансови мениджъри. Според последното проучване финансистите виждат Съединените щати като най-бързо подобряващата се икономика в света. Това съвпада с прогнозите на Международния валутен фонд, според които икономическият растеж на САЩ ще се засили до 2.8% през тази и 3% през следващата година спрямо 1.9% за 2013 г. Близо половината от анкетираните сочат САЩ като предлагащи най-добри възможности за инвестиции през идните 12 месеца. На второ място е Европейският съюз с 32%. Това е значително подобрение в отношението към ЕС спрямо рекордно ниските 7%, отчетени в разгара на дълговата криза през 2010 г.

Експертите обаче да силно притеснени от риска от дефлация в еврозоната. Близо три четвърти от тях заявяват, че дефлацията представлява риск за икономиката на региона. Някои членки на валутния съюз като Португалия вече отчитат свиване на потребителските цени, а средното ниво на инфлацията в 18-те, страни, използващи еврото, е било едва 0.7% през април. Заложената от Европейската централна банка цел е годишна инфлация от 2%. Инвеститорите обаче остават добре настроени към европейските акции, най-вече защото цената им продължава да е по-изгодна в сравнение с други активи.

Едно наум за Азия и Русия

Същевременно инвеститорите показват нарастващ скептицизъм към най-големите азиатски икономики. Едва 13% смятат, че Япония ще успее да преодолее негативните тенденции и ще стане добро място за инвестиции през следващата година. През януари положителна оценка са дали 23%, а през май 2013 г. – 33%. Оценките за китайската икономика пък са най-слабите от септември 2012 г. Само според 9% от запитаните втората най-голяма световна икономика се подобрява, докато 47% виждат влошаване. Като основни фактори за негативните оценки се посочват корупцията и проблемите на финансови сектор. Кризата в Украйна е довела до значително влошаване на оценките за икономиката на Русия, като над две трети очакват влошаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *