След размирици сделката за Фортис е одобрена

Холандските акционери на банковата компания Фортис холдинг (Fortis Hoding) подкрепиха със 77,65 на сто придобиването на белгийския й филиал Фортис банк (Fortis Banque) от френската Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), предаде Франс прес. Вчера белгийските акционери също одобриха продажбата, допълва БТА.
И в двата случаи обсъжданията бяха съпроводени с размирици. Днес протестиращите решиха да изразят своето неподчинение с изпълнение на Марсилезата и със замеряне с обувки на останалите акционери
Бе Ен Пе Париба ще изкупи 75 на сто от Фортис банк, включително 25 процента от белгийските застрахователни дейности на холдинга. След придобиването на Фортис Би Ен Пи Париба ще стане най-голямата депозитна банка в еврозоната и ще получи първия си голям достъп до белгийския пазар.
Огромната цена за придобиването на холандското банково подразделение Ей Би Ен Амро (ABN Amro) натовари Фортис с огромни кредити и през септември и октомври 2008 г. я изправи пред фалит, след като банката не успя да получи кредити в условията на разразилата се финансова криза на фона на опасенията на инвеститорите, че няма да може да изплати задълженията си или ще отчете загуби от инвестициите си в спорни ценни книжа и деривати. Затрудненото положение на банката принуди правителствата на Холандия, Белгия и Люксембург да вземат мерки за спасяването й, след което си я поделиха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *