Смартфони ще предсказват земетресения

~Консорциум от американски изследователски организации е разработил система за ранно предупреждение за земетресения, която засича движенията на земната кора и известява хората, използвайки смартфоните им, пише Gizmag. Учените са установили, че “GPS приемниците са в състояние да засекат продължително движение на земните пластове, предизвикано от силно земетресение”.

Според концепцията на системата ShakeAlert мрежа от телефони в даден район би могла да предоставя данни за силата и разпространението на сеизмичните вълни и да изпрати предупреждения към райони, които предстои да бъдат разтърсени. Дори ако по-малко от 5000 потребители участват в рамките на един град, посочват учените, съчетанието на данните от телефоните им ще бъде достатъчно за установяване на параметрите на земетресението.

Модерните технологии за засичане на земетръси са значително по-чувствителни и по-надеждни, но ShakeAlert е предназначена за региони, където такива системи липсват. Американската агенция за международно развитие (USAID) обяви, че ще финансира пилотен проект, в рамките на който ShakeAlert ще бъде тествана по крайбрежието на Чили наред със съществуващите научни прибори. Организациите, участващи в разработката са Калифорнийския технологичен институт, Хюстънския университет, Университетът Карнеги Мелън и Националната космическа агенция на САЩ (NAS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *