С поредица от прояви ще бъде отбелязан Денят на народните будители

© Снимка: БГНЕС

С различни прояви ще бъде отбелязан днешният ден на Народните будители, посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение.
В София в 12 часа президентът Георги Първанов ще вземе участие в традиционния за празника ритуал по издигане на националното знаме и тържествена смяна на караула пред сградата на президенството.
Трявна е домакин на националното честване за Деня на народните будители и годишнината от рождението на революционера Ангел Кънчев. Тържествата се провеждат под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева.
В 11.00 часа председателят на парламента ще присъства на официалната церемония пред родната къща на Ангел Кънчев по издигане на националното знаме и ще се обърне с приветствие по повод празника и отбелязването на годишнината.
Венци и цветя ще бъдат поднесени освен пред паметника на революционера и национален герой Ангел Кънчев и пред къщите на тревненските будители поп Йовчо Попниколов – един от първите летописци на Българското възраждане, и професор Пенчо Райков – първостроител на българската химическа наука.
Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен за будителите на съвременна България в църквата „Света Марина“.
Честването на Деня на народните будители във Видин ще започне с празнично шествие на ученици и учители до барелефа на Софроний Врачански.
Пред паметните плочи на народните будители в Алеята на възрожденците в Смолян ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност.
Регионалният исторически музей във Велико Търново е поканил на среща в Деня на народните будители своите дарители на изложба, в която ще бъдат показани експонати, предоставени безвъзмездно на музея.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *