Японски зам.-министър призова за сваляне на корпоративния данък под 30%

Япония се нуждае от бързо понижаване на корпоративния данък до под 30%, за да повиши конкурентоспособността си на глобалните пазари, заяви зам.-икономическият министър на страната Ясутоши Нишимура, цитиран от Bloomberg.

“Бих искал да видя по-сериозно понижение на корпоративния данък в специалните икономически зони, в които правителството се надява да разхлаби регулациите“, казва той.

Премиерът Шиндзо Абе планира да експериментира с реформи на трудовия пазар, здравеоапзването, селското стопанство и други сфери в зоните – централна точка в стратегията му за растеж.

През април Япония ще намали данък корпоративна печалба от 38% на 35,6%, когато изтича временният данък за възстановяване на регионите, засегнати от земетресението и цунамито през 2011 г.

Нишимура заяви, че иска да създаде пътна карта за намаляване на ефективния корпоративен данък първо до 30%, а после и повече.

„Искам да покажа посоката за съкращаването на данъците в специалните зони в ревизираната стратегия за растежа, която правителството планира да разкрие през юни“, каза зам.-министърът. Той не конкретизира кога могат да влязат в сила съкращенията.

Според данни на ОИСР корпоративният данък в Япония е сред най-високите в развитите страни. В Германия той е 30,2%, а във Франция – 34,4%. Японският данък вклюва национален и местен компонент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *