БРИКС се изправят срещу Г-7: Битката за международен влияние

С нарастването на движението срещу долара мнозина вярват, че страните от БРИКС имат потенциал да надминат страните от Г-7 по икономически растеж. През 2023 г. събитията около БРИКС ще продължат да бъдат гореща тема, като движението на БРИКС срещу долара и евентуалното приемане на нови страни в алианса са най-коментираните въпроси. Но дали потенциалът на нациите от БРИКС да надминат Г-7 е достатъчно стабилен?

В Г-7 членуват САЩ, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство, Канада и Япония, като колективът е установен като доминиращата икономическа сила в световен мащаб, но не е ясно за колко дълго. Според информацията, БРИКС ще допринесе за 32,1% от световния икономически растеж, в сравнение с 29,9% за Г-7. Bloomberg съобщи, че 75% от световния растеж се очаква да бъде концентриран в 20 държави, а над половината – в Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Освен това, страните от Г-7 ще съставляват много по-малък дял от основните вносители. Само Германия, Япония, Обединеното кралство и Франция са сред 10-те най-големи вносители.

Прогнозите сочат, че Китай ще допринесе за 22,6% от световния БВП през следващите пет години. Индия се нарежда веднага след това с глобален принос от 12,9%. За разлика от това, приносът на САЩ се очаква да бъде едва 11,3%.

Макроикономическите фактори отбелязват, че глобалните икономически перспективи са слаби, тъй като перспективите са най-слабите през последните три десетилетия. Данните потвърждават тези твърдения, тъй като 75% от световния растеж е съсредоточен само в 20 държави. Тъй като половината от този растеж се дължи на две от големите държави, свързани с БРИКС, доминацията на алианса в икономическия растеж изглежда предопределена.

Това, което прави още по-сигурни данните за потенциалния икономически растеж, е потенциалът за растеж в рамките на колектива. Наскоро бе съобщено, че 19 държави искат да се присъединят към БРИКС, което продължава да увеличава потенциала за икономически растеж. Колективът на БРИКС от своя страна гарантира, че е отворен за потенциално разширяване.

Саудитска Арабия и Иран са сред страните, които официално са поискали да се присъединят. Други държави, които са проявили интерес за присъединяване са Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия, както и две държави от Източна Африка и една от Западна Африка – които все още не са посочени. Тези страни проявяват интерес да се присъединят към БРИКС, държавите от Г-7 привидно губят позиции. Дедоларизацията и различни макроикономически фактори допълнително ще затруднят ситуацията на Г-7, но все още е рано да се констатира как точно ще продължи да се развива глобалната ситуация.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *