БРИКС: 24 държави желаят да приемат новата валута

Посланикът на Южна Африка Анил Сооклал направи изявление пред информационната агенция Tass по повод на развитието на нова световна резервна валута. Според информацията, осигуряването на развитието на нова световна резервна валута е на втори план. Впоследствие Сооклал заяви, че използването на националната валута се възприема като предпоставка за развитието на алтернативна валута.

Досега дедоларизацията беше на първо място в дискусиите до 2023 г. Освен това се смята, че по-широкото използване на национални валути ще спомогне за намаляване на значението на щатския долар в световен мащаб. Смята се, че именно по този начин ще се проправи път за нова валута, разработена от банката на БРИКС.

БРИКС се състои от пет държави – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, които пръв поведоха движението към дедоларизация, но в последно време доста страни изразиха готовност да се присъединят. Според Анил Сооклал, посланик на Южна Африка в групата, Саудитска Арабия и Иран са сред страните, които официално са поискали да се присъединят.

Други държави, които са проявили интерес за присъединяване, са Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия, както и две държави от Източна Африка и една от Западна Африка – които той не посочи. Сооклал сподели, че 13 държави официално са поискали да се присъединят, а други шест – неофициално. Следователно общо 24 държави участват в борбата за сваляне на щатския долар от световния му резервен статут.

Развитието на ситуацията показва, че не малко държави са заинтересовани да търгуват с валутата на БРИКС. Нациите искат да се отдалечат от щатския долар и да сложат край на американското финансово господство, тъй като смятат, че ако САЩ изпадне в рецесия, това може да доведе до хаос за всички. Ако повече държави се откажат от долара, САЩ няма да има средства да финансират дефицита си, което ще направи долара слаб. Това може да накара валутата на БРИКС, която според информацията ще бъде подкрепена със злато, да придобие значимост в новия финансов световен ред.

Ето защо се смята, че ако държавите от алианса постигнат съгласие за новата валута, то съдбата на щатския долар ще бъде решена на следващата среща на върха на БРИКС. Въпреки всичко, изглежда малко вероятно това да се случи в скоро време, тъй като създаването на нова система за международна търговия изисква сериозен ангажимент и проучване, което може да отнеме години.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *