Инвеститорите във фондове за имоти пазят позиции, за да опазят и имиджа си

Мнозинството от непубличните фондове за имоти в Европа са структурирани така, че да предоставят по-ранно излизане от позицията, но инвеститорите в момента не са склонни да излизат, тъй като се опасяват, че ще добият име на продавачи в затруднено положение и ще трябва да продават дяловете си с големи отстъпки. Това сочат резултатите от проучване на Европейската асоциация на непубличните фондове за имоти (INREV).
Според него 89% от институционалните фондове са предложили на инвеститорите модел за излизане чрез изтегляне на инвестициите, чрез търговия на дяловете или чрез комбинация от двете. Тези възможности обикновено не са зависими от това дали фондът е от отворен или затворен тип, казват от асоциацията.
Различните фондове се характеризират с различна по размер ликвидност за своите инвеститори, позволяваща на последните да се възползват от възможностите за излизане. Ликвидността е най-ниска при опортюнистичните фондове, като едва 3% от тях предлагат такива възможности за инвеститорите.
Според изпълнителния директор на INREV Лисет ван Доорн обаче ликвидността не е зависима от структурата на фонда, а варира при различните фондове индивидуално.
„Тези резултати опровергават становището, че непубличните фондове за имоти не могат да предоставят ликвидност за инвеститорите“, казва той. „Също така те показват, че в сектора на фондовете има по-скоро известен количествен спектър ликвидност отколкото ясни разграничения между фондове от отворен и затворен тип. Нвото на ликвидност е индивидуална характеристика за отделните фондове отколкото зависима от тяхната структура.“
В последно време инвеститорите разглеждат своите възможности за излизане от инвестициите, тъй като са обременени от различни трудности за финансиране. Въпреки това, на практика, за тях е трудно да се възползват от тези възможности.
„В много случаи на инвеститорите се гледа като на такива в затруднено положение, ако решат да търгуват сега, в резултат на което между купувачи и продавачи се формират различни очаквания за цените“, казва Андреа Карпентър, директор Проучвания и пазарна информация в INREV.
„Наред с това фондовите мениджъри са под натиск да отговорят на исканията на инвеститорите в момент, в който ликвидността е по-вероятно да е недостатъчна.“
Едва 22 фонда от потенциално 127 са регистрирали търговия от страна на своите инвеститори през последните 12 месеца. Стойността на изтъргуваните дялове е била 655 млн. евро, но от фондовете казват, че се очаква повишен обем за в бъдеще. Наред с това 14 от 51 фонда са отчели изтегляния от страна на инвеститорите на обща стойност 571 млн. евро, като очакванията са, че изтеглянията за напред ще се понижават, сочи докладът.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *