Кабинетът се кани да пусне мегапроект за 1 млрд. лева в Рила

Безценна чуждестранна инвестиция за 1 млрд. лева или екологична бомба е проектът „Дестинация Рила“, ще изяснява работна спецгрупа начело със зам.-министъра на икономиката Бранимир Ботев, овластена вчера от правителството. Пет известни френски компании са предложили да вложат 550 млн. евро и за 6 години да вдигнат огромен ски и голф комплекс върху 8000 хектара в общините Самоков и Сапарева баня. Проблемът е, че поредният суперпроект може да се превърне в поредния мегаскандал, тъй като засяга защитени територии.

Кабинетът очевидно гледа много благосклонно на потенциалната инвестиция. По думите на вицепремиера Даниела Бобева тя би имала значителен икономически ефект за страната. Ако групата го одобри, правителството също ще го подкрепи, поясни Бобева. Зад проекта стоят познати имена – „Шнайдер“, „Далкия“, „Акор“, Клъстър Монтан и Европейската планинска асоциация. „Далкия“ е собственик на варненската топлофикация.

Предвижда се в курорта с 20 хил. легла да се развива целогодишен туризъм, като общинските съвети в Самоков и Сапарева баня вече са подкрепили с нарочни решения инвеститорите. Още през април делегации от двата града начело с кметовете посетиха Франция, за да „обсъдят възможностите за изграждането на туристическа дестинация между с. Говедарци и гр. Сапарева баня с проектно име „Дестинация Рила“.

Проектът обаче силно притеснява природозащитниците. Пред „Сега“ екологът Тома Белев коментира, че е ненормално правителството да прави работна група, преди Министерството на околната среда да е казало дали проектът въобще е допустим. „В нашата държава никой вече не спазва никакви закони – в случая Закона за опазване на околната среда“, посочи Белев. Той допълни, че площите, харесани за проекта, нагазват в сектор от „Натура 2000“, при това единствения, за който България не е изпълнила изискванията на ЕС за опазване на мечката и главоча. На трето място част от курорта ще влезе в Националния парк „Рила“, където строителството е абсолютно забранено. В МОСВ не е постъпвала документация за ски курорт „Дестинация Рила“ за разглеждане съгласно нормативната уредба за околна среда, казаха пред „Сега“ от министерството.

За да мине такъв проект, трябва или той да се смали, или паркът да се извади от списъка на защитените територии. И в двата случая е задължително да се извърши оценка за въздействие върху околната среда, обясни пък Александър Дунчев от WWF.

Вчера и сдружението „Синя планета“ алармира, че „проекти за интензивен ски и голф туризъм не са съвместими с целите на консервацията и противоречат на Плана за управление на Национален парк „Рила“ и два закона – за защитените територии и за биоразнообразието“.

–СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА–

Три нови защитени зони обяви вчера правителството – „Аладжа банка“, „Емона“ и „Отманли“. С тях се разширяват с около 130 ха зоните „Ропотамо“, „Странджа“, „Галата“, „Комплекс Калиакра“ и „Емине – Иракли“. Преди две седмици Брюксел даде на съд страната ни заради проекта за ветропарк край Дуранкулашкото езеро, който е в разрез с екологичните норми. Разширяването на защитените територии е именно в отговор на наказателната процедура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *