Нови милиарди за малките и средните компании

Малки и средни български компании ще могат да кандидатстват за финансиране на иновации директно от Брюксел. Това ще стане по най-новата европейска програма – „Хоризонт 2020“, която е с бюджет 79 млрд. евро за 2014-2020. Програмата няма отделен бюджет за всяка страна членка. Парите се разпределят на конкурсен принцип в конкуренция между всички членки на Европейския съюз (ЕС) и асоциирани държави, сред които е и Турция например.
Освен предприятия могат да кандидатстват научноизследователски институти, университети, иновативни организации. Ще се финансират дейности във всички сектори на икономиката. Първото набиране на проекти започна през декември миналата година. Досега правилата за кандидатстване изискваха минимум три юридически лица в консорциум от три държави, членки на ЕС, или асоциирани. В новата програма ограничението няма да важи за малките и средните предприятия.

„Хоризонт 2020″ е най-голямата финансираща програма в света за научни изследвания и иновации“, уточни Брендън Хоудън от Генерална дирекция „Наука и иновации“ на Европейската комисия на конференция за официалното представяне на програмата в България. Бюджетът й е с 30% по-голям от този на последната Седма рамкова програма на ЕС за наука и технологии 2007 – 2013 г.

Кой и за какво може да кандидатства
Специален инструмент за подкрепа на малките и средните компании в рамките на „Хоризонт 2020“ им дава право да кандидатстват без партньор, обясни Ангел Милев, програмен директор на фондация „Приложни изследвания и комуникации“. Той обясни, че предимство ще имат фирмите, които правят собствени разработки, независимо дали със свои сили или с привличане на специалисти отвън. „Важен критерий за оценка на всички проекти е приложимостта на идеята, доколко тя е пробивна и какво променя на съответния пазар, независимо дали става въпрос за малка или голяма пазарна ниша. „Вероятността вашият проект да спечели безвъзмездно финансиране от „Хоризонт 2020″ е 1:10“, прогнозира Милев.
Компаниите могат да потърсят финансиране за три основни етапа от реализацията на проекта. Първият е за предпроектно проучване на технологичната, практическата и икономическата приложимост на своя иновативна идея или концепция. Става въпрос за значителна новост за съответния сектор (нов продукт, процес, дизайн, услуга, технология, ново пазарно приложение на съществуваща технология), обясни Милев. Дейностите, които програмата ще финансира през тази първа фаза, могат да включват оценка на риска, пазарно проучване, привличане на клиенти, управление на интелектуалната собственост, разработка на иновационна стратегия, търсене на партньори, осъществимост на концепцията. Максималната безвъзмездна сума за един проект на този етап е 50 хил. евро, а продължителността на изпълнение е шест месеца.

След това компанията може да кандидатства с проекта си за по-голямо финансиране – от 0.5 до 2.5 млн. евро. Подкрепата е за иновативни проекти, които вече имат стратегически бизнес план. Той може да разработен предварително или по време на първата фаза.

През втората фаза ще се субсидират дейности като демонстрация на продукта, тестване, изготвяне на прототип, първоначалното пускане на пазара. С други думи – акцентът е върху индустриалната готовност и пускането в продажба на иновативния продукт или услуга. Особено внимание трябва да се обърне на интелектуалната собственост и защита. Задължително е да се предоставят убедителни мерки за успешна бъдеща пазарна експлоатация, съветва Милев. Продължителността на тази втора фаза е 12-24 месеца.

При третата фаза – „Комерсиализация“, няма да се финансират пряко фирми, защото се смята, че рискът е по-малък в сравнение с първите два етапа, тъй като вече има готов продукт. Ще се дават само безплатни консултации. Този процес ще тече и през трите фази. Консултирането ще се извършва от експерти на Enterprise Europe Network – България. Освен това ще има безплатни консултанти и от Европейската комисия – тесни специалисти, които ще извършват надзор на проекта, но и ще помагат за реализацията му.

За част от проектите по програмата финансирането ще е 100%, без да се изисква съфинансиране. За други подкрепата ще е около 70%.

В момента компаниите в България могат да кандидатстват за финансиране по оперативна програма „Конкурентоспособност“, от Националния иновационен фонд и от фонд „Научни изследвания“ към МОН. Очаква се новите оперативни програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 – 2020 да продължат да правят това.

По-бързо и лесно
В „Хоризонт 2020“ има няколко нови момента, които я отличават от досегашните рамкови програми на ЕС за наука и технологии. Изготвен е само един набор от правила и е намалено бремето на финансовите проверки и одити. Процедурите за кандидатстване са опростени, всичко става само по електронен път. Акцентът е поставен върху по-голямо участие на индустрията, а не само на академичните среди, защото свързването на научните изследвания и иновациите е ключово за програмата. Ще се финансират предложения, които са по-близко до пазара, обясни Брендън Хоудън. Предвидени са нови форми на финансиране на иновации (предпазарни поръчки, комерсиални търгове, заеми и инструменти за дялово финансиране).
„В миналото се отделяше много време, за да се подобрят проектите, след като вече са подадени. Сега това няма да се допуска. Проектът ще се прилага такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто би могъл да бъде“, посочи друга съществена новост Райнхард Шулте, заместник-началник на правния отдел в Генерална дирекция „Наука и иновации“ на Европейската комисия. Срокът от подаване на проекта до подписването на договора за безвъзмездно финансиране на одобрените кандидати се съкращава от 12 на 8 месеца.
В Седма рамкова програма заплащането зависеше от вида на участника и дейностите по проекта. „Това водеше до различно финансиране в рамките на консорциум от няколко фирми и до неминуеми преговори вътре в консорциума. Сега ще се прилага един и същ процент на финансиране независимо кой с каква дейност се занимава в консорциума. Няма неизвестност, няма несигурност, няма преговори“, обобщи Райнхард Шулте.

Трите приоритета
– Високи постижения в научната област – с 26 млрд. евро ще бъдат насърчавани върхови научни постижения
– Водещи позиции в промишлеността (технологично лидерство) – с 18 млрд. евро ще се финансират инвестиции на малки и средни фирми в ключови технологии в приоритетни сектори като ИКТ, нанотехнологии, роботика, биотехнологии, космос
– Обществени предизвикателства – 32 млрд. евро за проекти в седем области: здравеопазване; селско стопанство, морско дело и биоикономика; енергетика; транспорт; действия по климата, околна среда, ресурсна ефективност и суровини; мислещи общества; сигурност.

Как се кандидатства
Европейската комисия публикува отделни покани за кандидатстване. През декември 2013 г. бяха първите покани за проекти по линия на „Хоризонт 2020“. Финансирането през първите две години ще е в размер на повече от 15 млрд. евро. Включени са 12 области, които ще са на фокус през 2014-2015 г. Сред тях са персонализирано здравеопазване, цифрова сигурност и интелигентни градове. От общия бюджет само за 2014 г. са предвидени около 7.8 млрд. евро. Кандидатства се само по електронен път на сайта на програмата -www.ec.europa.eu/research/horizon2020.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *