По-висок данък за хазарта и поскъпването при цигарите и алкохола ще обсъждат депутатите

© Снимка:БГНЕС

Ще се облагат ли с по-висок данък хазартните игри и с колко ще поскъпнат цигарите и алкохола – тези въпроси ще обсъждат народните представители. Програмата на парламента днес предвижда гласуване на второ четене на Закона за акцизите и за корпоративното подоходно облагане.
До този момент едно е сигурно – следващата година акцизът върху цигарите ще е по-висок. Решението за това правителството отстоява от самото начало. Не така обаче стои въпросът с налога върху алкохола и данъка върху хазарта. За ракиените казани и спокойствието на хората около тях призова преди време премиерът Бойко Борисов. От РЗС обаче предложиха акцизът за алкохола от 1 100 да стане около 1 500 лв. на 100 литра. Сините ги подкрепиха, но с условието акцизът да е малко по-нисък. Оказа се, че в последния момент са решили да оттеглят тези си предложения, по думите на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.
След като те бъдат оттеглени евентуално от Синята коалиция и от РЗС, просто няма какво да се гласува, т.е. няма да има увеличаване на ставката на акциза на алкохола.
По отношение на хазартните игри в проектозакона за корпоративното подоходно облагане на първо четене беше прието те да се облагат с единна ставка от 12%. При гласуването на държавния бюджет обаче Иван Костов недвусмислено заяви, че сините ще подкрепят бюджета, но трябва и тяхното предложение за 15% данък върху хазарта да бъде прието. По всичко личеше, че премиерът Бойко Борисов няма да се съобрази с тяхното желание. Вчера той заяви, че ставката трябва да се вдигне от 10 на 12 процента.Час по-късно обачетой застана на друга позиция.
Разговарях с партньорите, които подкрепят бюджета и се спряхме на 15% данък върху хазарта, независимо от предложението ни от 10 на 12.
Така още преди да бъдат гласувани днешните законови промени, е повече от ясно какви ще са крайните резултати, а те предвиждат по-висок акциз за цигарите или казано по друг начин – 74 лв. за 1 000 къса при сегашните 41 и по-висок с 5% данък върху хазарта.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *