При некомфортно пътуване потребителят може да подаде съдебен иск

© Снимка: БГНЕС

Заради лошото време, от Европейския потребителски център съветват хората да бъдат внимателни при пътувания. Въпреки че метеорологичните условия са обстоятелства, на които компаниите-превозвачи не могат да влияят, потребителите имат своите права.

Игнат Арсенов от Европейския потребителски център в България заявява: „Потребителите имат право да се откажат от полетите, да си получат парите обратно или пък да бъдат премаршрутирани към първия възможен полет като при премаршрутиране, в зависимост от престоя, те имат право на храни и напитки. Ако е за повече от една вечер, имат право и на настаняване в хотел. Ако пък имат проблем с багажа нека да знаят, че ако не им е доставен багажът, още на летището да попълнят доклади за изгубен багаж и след това да подадат оплакване до авиокомпанията“.
Ако в 21 дневен срок багажът не е открит, той се смята за изгубен и потребителят има право на обезщетение.
При некомфортно пътуване с автобус или влак потребителят може единствено да подаде съдебен иск.
„Примерно, ако в автобуса не работи тоалетната, или климатика, или отоплението, или каквото и да е друго, за това нещо потребителите следва и могат единствено да търсят само по съдебен ред“, обясни Арсенов.
От Европейски потребителския център съветват да се пазят всички документи, кореспонденция, касови бележки, за да може да се претендира при евентуално нарушение на правата на потребителя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *