Промени при формирането на работната заплата

Добавка за трудов стаж към заплатата ще се полага при запазване на професията. Това предвижда обсъденият от Националния съвет за тристранно сътрудничество проект на наредба за структурата и организацията на работната заплата.

Въвеждане на нов вид допълнително възнаграждение за продължителна работа от 1 януари 2007 г. предвижда обсъденият от Националния съвет за тристранно сътрудничество проект на наредба за структурата и организацията на работната заплата, съобщава правителствената информационна служба. С него се премахва автоматичното пренасяне на допълнителното заплащане за трудов стаж. Работната заплата ще се увеличава с определен процент за натрупан професионален опит и трудов стаж, в случаите, когато работникът или служителят упражняват една и съща професия или професия със сходен характер.

Минималният размер на допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит ще се договаря на браншово равнище, а конкретният му размер ще се определя с колективен трудов договор. С разпоредбите на документа се гарантира запазване на получаваните в момента размери на допълнително възнаграждение за продължителна работа от работника или служителя, докато се намира в трудово правоотношение с настоящия си работодател.

Промяната в начина на формиране на тази добавка към работната заплата е договорена в Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 г., подписан в края на септември от министър-председателя Сергей Станишев и ръководителите на работодателските и синдикални организации.

С наредбата се въвеждат по-високи минимални размери на допълнителните трудови възнаграждения за нощен труд – не по-малко от 0,20 лв. за всеки отработен нощен час и не по-малко от 0,10 лв. на час за времето на разположение. Досега тези суми бяха съответно 0,07 лв. и 0,09 лв. За притежавана образователна степен „доктор“ към заплатата вече ще се добавят 40 лв. (в момента 9 лв.), а за присъдена научна степен „доктор на науките“ – 90 лв. (в момента 15 лв.).

Документът регламентира задължението на работодателите да подготвят и утвърдят вътрешни правила за организацията на работната заплата в предприятията, които да бъдат вътрешен акт на предприятието. С предложения проект се повишава ролята на социалния диалог при договаряне на отделни елементи на работната заплата на всички нива. Разширява се възможността с формите на колективното и индивидуалното трудово договаряне да се определят и други допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати от труда; промени в условията на труд с временен характер; участие в печалба и други.

НСТС обсъди и проект на закон за изменение и допълнение на Закона за здравословни и безопасни условия на труд. В документа се разписват подробно задачите на службите по трудова медицина (СТМ), които се създават от работодателите. Минималният състав на СТМ включва лекар със специалност „трудова медицина“, лице с висше техническо образование и 3 г. професионален опит в областта на безопасността и здравето при работа и технически изпълнител. Те трябва да оказват помощ на работодателя за създаване на организация за безопасност и здраве при работа, да правят оценка на професионалните рискове и анализ на здравното състояние на работещите, да предлагат мерки за отстраняване и намаляване на установения риск и т. н.

За неизпълнение на задълженията по закона ще се налагат имуществена санкция или глоба в размер от 250 лв. до 5000 лв., които се удвояват при повторно нарушение.

СТМ вече няма да подлежат на акредитация по Закона за лечебните заведения, както досега, а ще се регистрират в Министерството на здравеопазването. Специализиран контрол върху дейността им ще се извършва от органите на държавния здравен контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *