РАЗВИТИЕ НА КРИПТОВАЛУТИТЕ

През години търгуващите с биткойни не могат да се споразумеят дали криптовалутите саистинско платежно средство. Междувременно големият бизнес започна да се интересува oт биткойн. Компании като Dell и Microsoft вече приемат разплащания в биткойни. През февруари 2015г., New York Stock Exchange обяви инвестиция в базираната в САЩ биткойн борса и портфейл Coinbase. Nasdaq OMX Group предостави достъп до търговската си платформа на стартъпа Noble Markets, чиято технология позволява на институционални инвеститори като хедж фондове, да търгуват с биткойни и свързани дигитални активи.

Според оптимистите биткойн е алтернатива на сегашните парични средства, при това – независеща от политици и централни банкери. Нейните привърженици прогнозират на революционни промени в международната финансова система, когато – рано или късно – регулаторите са готови за това. Песимистите виждат в криптовалутите пореден балон, големите колебания на цената ги плашат. Според тях валута, която не е гарантирана от държавата, е обречена на провал.

В Германия криптовалутата се признава (но е и обект на облагане с ДДС), в Китай операциите с биткойни са забранени. В Русия предстои одобряване на законопроект, който предвижда сериозни глоби за емисия и търговия с парични биткойни.

В началото на 2015 Великобритания обяви проект за изследване на възможностите и проблемите на биткойн на стойност 10 млн. лири.

Расте и броят на конкурентите на биткойн, като алтернативните валути вече са над 700. Все пак да кажем какво представлява биткойна ? Това е електронната платежна система и валутата биткойн (BTC) са изобретени през 2008 от човек (или група), известен само с псевдонима Сатоши Накамото. Това е валута, която не се създава по дискреция като фиатните пари, а по подобие на златото може само да се добива (копае). В случая с биткойн миньорите „копаят“ валутата с помощта на сложни компютърни изчисления, което им струва най-малкото инвестиция в скъпа компютърна техника. Както и златото, биткойн е ограничен по размер – алгоритъмът допуска да се произведат максимум 21 млн. биткойна.

Досега са изкопани малко повече от 14 милиона, или две трети от всички.Има няколко начина човек да се сдобие с биткойн. Единия вариант е да „копаете“. Необходим е специализиран хардуер за копаенето. Копаенето е процесът на верификация на транзакциите и записването им в регистъра или базата данни (block chain). Това е единственият начин да се „емитират” биткойни.

Колкото повече биткойни се изкопаят, толкова по-трудно става намирането на следващи блокове. Наградата намалява двойно всяка година, за да се предотврати инфлацията. В момента всеки блок носи 25 биткойна.

За съхранение на биткойните е необходим т. нар. портфейл. В него има секретен код, който е нужен, за да се харчат парите и адреса (буквено-цифров код), който се дава на съответния човек, ако се изисква плащане в биткойни. Някои портфейли генерират няколко адреса, така че може да има различни нива на сигурност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *