Русия, Китай и Бразилия – все така устойчиви на кризата

Единствените големи фондови пазари, които отчитат ръст от над 8 на сто тази година, са китайският, руският и бразилският, а индийският основен индекс регистрира малка промяна. Това е достатъчен сигнал, че страните от т.нар. група BRIC (по инициалите на английски на четирите държави) показват устойчивост на кризата, немислима за САЩ, по-голямата част от Европа и Япония, пише Bloomberg.
Въпреки че доказателствата варират, има индикации, че потребителите в четирите най-големи развиващи се страни все още не са в „хибернация“, като в Китай те са подпомогнати от пакет стимули на стойност 4 трлн. юана (585 млрд. долара). Перспективите, че търсенето на метали от Русия и Бразилия ще се задържи, доведе до ръст на акциите на Vale do Rio Doce с 27 на сто тази година и на Северстал – с 65 на сто.
Китайският Shanghai Composite Index се е повишил с 22 на сто тази година, което е най-голям ръст от световните основни индекси, руският Micex е скочил със 17%, а бразилският Bovespa е добавил 8,8 на сто. Индийският Bombay Stock Exchange Sensitive Index е загубил 1,2 на сто, но все пак е с четвърто най-добро представяне от 15-те най-големи световни пазара.
За сравнение щатският Standard & Poor’s 500 се е понижил със 7,7 на сто заради срива на банковите акции, европейският Dow Jones Stoxx 600 е паднал с 2,6%, а японският Nikkei-225 Stock Average – с 13%.
Все пак въпреки обещаващите перспективи на BRIC, още е твърде рано да се купуват акции на тези пазари, тъй като оценките не са паднали достатъчно, за да се компенсира рискът, че рецесията ще продължи по-дълго от очакванията на инвеститорите, смята Джейсън Хепнър, специалист по стратегии към Standard Life Investments в Единбург.
Предвид лошите икономически новини от BRIC, Хепнър коментира: „Необходима е известна сигурност по отношение на перспективите за глобален растеж или оценките трябва да паднат до абсолютни крайности, където да усещаме, че всякакви бъдещи лоши новини вече са включени в цените”. Нито едно от тези условия още не е покрито, добавя той.
В Китай двумесечният ръст на индекса на производствената активност подхранва спекулациите, че усилията на правителството да възобнови растежа имат ефект.
„Китайците имат много пари и големи банкови сметки и сега ги харчат”, твърди инвеститорът Джим Роджърс, известен с нетрадиционните си изказвания. „Китай ще излезе от тази ситуация в по-добро състояние от повечето останали страни”.
Глобалната рецесия принуди индийската централна банка да намали силно основния лихвен процент, а правителството обяви мерки за общо 31 млрд. долара за поддържане на растежа.
Очаква се индийската икономика да нарасне със 7,1 на сто за годината до 31 март спрямо едва 0,5 на сто глобален ръст, прогнозиран от Международния валутен фонд. Анализатори обясняват тази тенденция, освен със стимулите за икономиката, и с все още силното вътрешно потребление.
Перспективите пред Бразилия и Русия пък са добри благодарение на залежите им от метали, необходими за инфраструктурни проекти.
Робин Грифитс от Cazenove Capital коментира, че страните от BRIC, и по-специално Китай и Индия, все още са в „дълготрайна положителна тенденция” заради по-бързия ръст на населението и икономиките им от този на развитите държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *