Русия обмисля използването на криптовалути като отговор на санкционния натиск?

Санкциите стават все по-често използван инструмент на държавите за упражняване на натиск върху своите политически опоненти. Въпреки това, те имат също значително влияние върху Русия, която е подтикната да разгледа използването на криптовалути като начин да избегне ограниченията и да извършва трансгранични транзакции.

Заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев наскоро представи на конференция факта, че криптовалутите, които обикновено се смятат за „зло“, могат да представляват ефективен инструмент в определени ситуации, като например външнотърговски дейности.

В момента комисията по въпросите на финансовия пазар на Държавната дума разглежда законопроект, който, ако бъде приет, ще позволи на отделни оператори да използват криптовалути при трансгранични сделки.

Въпреки това използването на криптовалути при международни транзакции може да създаде значителни предизвикателства, включително волатилността на тези валути, като например Bitcoin, което затруднява точната оценка на стойностите на транзакциите.

Липсата на регулаторен надзор в сектора на криптовалутите също може да доведе до измами и други престъпни дейности, особено при трансгранични транзакции, при които зловещите участници трудно могат да бъдат изловени и доведени до отговорност.

Въпреки това, използването на криптовалути при международни сделки може да осигури значителни предимства, като възможността да се избегнат ограниченията на традиционните финансови системи и да се осигурят по-бързи, по-рентабилни и по-ефективни транзакции.

Потенциалното приемане на криптовалути в Русия за международна търговия представлява голям скок за индустрията. Въпреки това, тези транзакции носят определени рискове и усложнения, но ползите от тях са достатъчно важни, за да се превърнат в осъществим вариант за държави, които желаят да избегнат санкциите, да участват в глобалната търговия или да не заостават в развитието на Русия във възприемането на новите технологии.

Трябва да се има предвид, че общият крипто пазар намаля с 3,2%, като общата пазарна капитализация на индустрията се сви до по-малко от 1,3 трилиона долара.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *