Финансовите услуги в Европа може да се облагат с ДДС

Европейската комисия обмисля схема зa облагане с ДДС, при която компаниите, оказващи финансови услуги – застраховане, банкиране и кредитиране, ще могат да ползват данъчен кредит, предаде Ройтерс.

Сегашното законодателство не изисква от финансовите компании да начисляват ДДС, продавайки услугите си. В същото време обаче секторът няма право на връщане на данъка за услугите и продуктите, които се налага да заплаща, пише в. „Дневник“.

За потребителското кредитиране не се очаква промяна при приемането на новото законодателство, смята Милен Райков, данъчен мениджър в „Ърнст и Янг България“ (Ernst & Yоung Bulgaria).

При сегашното законодателство банките и застрахователите биха намалили доходността си, ако не прехвърлят цената на данъка върху крайния потребител. Поради това те предпочитат да оскъпят продуктите си, като включат като разход платения ДДС върху ползваните от тях услуги.

Според еврокомисаря по данъчното облагане Ласло Ковач Европейският съюз ще има само ограничени загуби от връщането на ДДС на банките, но в дългосрочен план те ще се компенсират от по-доброто представяне на финансовите компании.

Банките са едни от най-големите платци на ДДС и държавата със сигурност ще понесе загуби, ако приеме директивата, коментира Райков.

От ЕК не могат да определят точно очакваните загуби, но според тях те ще са под 100 млн. евро. Сегашната система на облагане увеличава разходите на бизнеса с 4%, преценяват експертите от Брюксел.

Данъчните промени ще влязат в сила едва след единодушно приемане от всички страни членки. Ако някои смятат промяната за трудно реализируема, тя може и да не бъде приета.

„Имаме причини да вярваме, че членовете на ЕС ще реагират положително на предложението въпреки очакваната загуба на приходи от данъци“, каза Ковач.

Освобождаването на финансовите услуги от ДДС беше въведено за пръв път през 1977 г. и тогава имаше ограничен ефект върху представянето на компаниите. С увеличаването на аутсорсинга обаче бизнесът се изправи пред много по-големи разходи за ДДС.

Сегашният пакет от мерки за промяна на облагането беше създаден след преразглеждане на законодателството през 2005 г. Новите правила предвиждат да се даде на финансовите компании избор дали да начисляват ДДС върху услугите си. Ако бизнесът избере да начислява данъка, клиентите му могат да кандидатстват за данъчен кредит.

Еврокомисарят Ковач смята, че повечето компании ще искат да използват тази опция, тъй като ще могат да образуват по-изгодни цени и да са по-конкурентни. Това ще важи с пълна сила за финансовите дружества, които използват много специализирани услуги от външни изпълнители.

Прилагането на ДДС върху банковите услуги е относително сложно за администриране и е по-разпространено в старите страни – членки на ЕС, каза Райков. В приетите през 2004 г. страни възможността почти не е разпространена.

Новата директива предвижда и опция за групиране на бизнеса, като няколко дружества се третират като една организация за целите на ДДС. Практиката е разпространена сред банките, които аутсорсват услуги като охрана и IT услуги.

При обединение на тези дейности с единен ДДС корпоративните клиенти в определени случаи биха могли да разчитат на повече върнати данъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *