50% от офисите в строеж у нас вече са наети

Динамичен пазар и висока предприемаческа активност – такива са тенденциите в имотния сектор у нас. В момента преобладават сделките за терени за офисно, жилищно и складово-логистично строителство. Цените са стабилни с потенциал за покачване.Това показва анализ на брокерската компания Forton.

Агентите на недвижимо имущество регистрират вълна от нови проекти на пазарите на офиси и индустриални площи.За близо 50% от офисите в строеж вече има наематели или са в преговори за наем.

„Новите фирми, идващи на българския пазар, не само запазват своя брой, но и се увеличават като обем търсене. България печели съревнованието с Румъния и други съседки в международния избор на локация“, коментира мениджърът в имотна компания Станимира Пашова пред БНР.

Засиленото търсене на площи под наем в комбинация със стабилните наемни нива дава увереност на предприемачите да инвестират в ново строителство, показва анализът за първите 9 месеца на годината.

„Голям брой български фирми стартираха своята дейност в областта на аутсорсинг услугите и IT-сферата. Този вид компании растат и печелят все повече клиенти“, коментира още Пашова.

Сделките със строителни парцелипродължават да доминират на инвестиционния пазар, като формират 60% от обема му през деветмесечието. Това се равнява на 58 млн. евро от общо близо 97 млн. евро обща стойност за периода.

През третото тримесечие най-големите инвестиционни сделки бяха покупката на 14 000 кв. м от „Кауфланд България“ за строителството на хипермаркет във Варна. Продавач е „Спортен комплекс Варна“, а платената цена е 9.4 млн.евро.

Сделки със земя за строителство на търговски площисъщо не липсват. Планираните проекти са предимно в биг-бокс сегмента, където има компании с планове за активна експанзия в близките години.

По отношение на търговските площи след излизането на 100 000 кв. м миналата есен от средата на тази година пазарът постепенно се стабилизира като предлагане и наемни нива. В ценови планпазарът в София се възстановява, като след спада от края на 2014 г. през последните месеци наемите на първокласни площи в моловете се върнаха на 25евро за кв. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *