Ryanair раздава дивидент след успешна година

Най-големият нискотарифен превозвач в Европа Ryanair Holdings за пръв път ще раздаде дивиденти, след като отбеляза годишна печалба благодарение на по-ниските разходи за гориво. Чистият положителен резултат за финансовата година, която завърши в края на март, е 305 млн. EUR спрямо загуба от 169 млн. EUR за предходната година, съобщи ирландската компания. Ryanair планира да раздаде общо 500 млн. EUR като специален дивидент през октомври. За разлика от Ryanair традиционните превозвачи като British Airways и Air France-KLM Group отбелязаха загуба за годината.
Продажбите на Ryanair нараснаха с 2% и достигнаха 3 млрд. EUR, а броят на превозените пътници се увеличи с 14%. Разходите за гориво на компанията намаляха с 29% до 894 млн. EUR през миналата година. През тази година Ryanair очаква броят на пътниците да нарасне с 11%, а печалбата ще се увеличи с 10-15%.
Решението за раздаване на дивиденти е свързано с прекратяването на преговорите за покупка на 200 самолета Boeing в края на миналата година. Двете страни не можаха да постигнат съгласие по някои точки, макар че цената беше одобрена. В резултат на това превозвачът се отказа от плановете си за разширяване и реши да раздаде печалбата на акционерите. Едва ли ще сключим сделка за покупка на самолети скоро, така че е логично да дадем парите на инвеститорите, посочи главният финансов директор Хауард Милар.
Продажбите на компанията пострадаха в началото на текущата финансова годината, след като изригването на исландския вулкан затвори европейското небе за шест дни през април и отново през май. Заради бедствието Ryanair отмени 9400 полета с 1.5 млн. пътници, от което загуби около 50 млн. EUR.

pari .bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *