US промишленото производство спада, търговският дефицит намалява

Промишленото производство в САЩ е спаднало през февруари до най-ниското си ниво от четири месеца насам, което е още едно доказателство, че американската икономика върви към рецесия. Промишленото производство е спаднало с 0,5 процента през миналия месец, което надмина очакванията на специалистите, предаде Би Би Си.

В доклад на американското Министерство на търговията се казва, че търговският дефицит на САЩ е намалял за първи път от шест години. Разликата между вноса и износа е 738,6 млрд. долара (475 млрд. лири) през 2007 година.

Очаква се дефицитът да продължава да намалява. Понижаващият стойността си долар спомага за това, тъй като експортните стоки на САЩ стават по-атрактивни, а вносните – по-скъпи.

Данните за индустриалното производство дават на анализаторите още едно доказателство, че американската икономика е в беда.

„Данните от този доклад са много по-лоши от очакванията. Всеки от основните отрасли с изключение на минната промишленост е отбелязал значителен спад”, казва икономистът в Decision Economics Кари Лихей. „Този доклад ни казва, че икономиката е била в рецесия през първото тримесечие”, допълва специалистът, цитиран от Би Би Си.

Очаква се през следващите шест месеца американската икономика да се забави значително, след като кредитната криза и проблемите на пазара на недвижими имоти, изпитващ сериозни затруднения заради понижаващите се цени на жилищата, окажат влияние, допълва Би Би Си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *