Wall Street изпрати седмицата със силни понижения

С понижения на индексите приключи седмицата за Wall Street, след като инвеститорите се разочароваха от данните за пазара на труда в САЩ.

В края на търговията Dow Jones отбеляза спад от 1,67% до 16 102 пункта, S&P 500 изтри 1,54% до 1 921 пункта, а Nasdaq отписа 1,05% до 4 684 пункта.

Купувачите са се оттеглили от пазара заради предстоящите повече почивни дни в САЩ (в понеделник борсата няма да работи заради Деня на труда – б. ред.) и заради лошите новини от Китай, коментира пред CNBC Арт Хоган от Wunderlich Securities.

Днес стана ясно, че през август в САЩ са били създадени 173 хил. нови работни места – пореден месец, в който новоразкритите работни места не успяват да преминат границата от 200 хил. Анализатори същевременно очакваха те да достигнат 220 хил.

Същевременно обаче безработицата в страната е намаляла малко повече от очакваното – до 5,1%, а не до 5,2%, каквито бяха прогнозите.

Повече от очакваното се е увеличило и почасовото заплащане през миналия месец – с 0,3% спрямо юли и с 2,2% на годишна база.

Според анализатори спадът на безработицата и по-силният ръст на доходите биха подкрепили евентуалното решение на Федералния резерв на САЩ да увеличи лихвените проценти.

На стоковата борса в Ню Йорк цената на лекия американски суров петрол със срок на доставка месец октомври се понижи със 70 цента, или 1,5%, до 46,05 долара за барел, след като по-рано докосна интрадневно дъно от 45,71 долара. Въпреки понижението обаче, черното злато постига седмичен ръст на цената втора поредна седмица – този път от 1,8%, пише MarketWatch.

В Лондон октомврийските контракти на сорта брент поевтиняха с 1,07 долара, или 2,1%, до 49,61 долара за барел, което е с почти процент по-малко спрямо предходната седмица.

Цената на златото същевременно се понижи до най-ниско ниво от над две седмици, като благородният метал записа седмичен спад от над процент. Фючърсите с доставка през декември поевтиняха с 3,1 долара, или 0,3%, до 1 121,4 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *