Българската икономика ще се свие с 5% през 2009 г.

Икономиката на България ще се свие с 5 на сто през тази година и вероятно страната ще последва Румъния в търсенето на кредит от МВФ.
Това прогнозират експертите от лондонската изследователска компания Кепитъл икъномикс (Capital Economics), цитирани от Блумбърг.
Намаляването на износа и вътрешните инвестиции ще свият наличните средства, принуждавайки правителството да използва валутните си резерви, за да възстанови ликвидността. Резервите обаче ще стигнат само за 6 до 12месеца, отбелязват експертите.
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Източна Европа през 2009 г. ще намалее средно с 6 на сто и икономиките на всички страни в региона ще се свият. Най-голям спад от 15 на сто ще бъде отчетен в Литва и Латвия, предсказва компанията.
Турция, която започна преговори за присъединяване към Европейския съюз преди три години, също ще се свие 7,5%, а Украйна и Естония се изправят пред спад на икономиката с10%, сочат прогнозите на експертите.
Световната кредитна криза донесе на банките загуби и отписвания на активи за над 2 трлн. долара и причини рецесия едновременно в еврозоната, САЩ и Япония. Икономиките на страните от Източна Европа са изправени пред опасността от навлизане в най-дълбоката рецесия от разпадането на комунистическата система преди две десетилетия.
„Европа на нововъзникващата пазарна икономика е в период на сътресения. Целият регион през 2009 г. вероятно ще навлезе в рецесия, а възможността за бързо възстановяване е малка“, посочват експертите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *